Menü

Olcsó téli finomság

Főleg télen fogyasztjuk, pedig egész évben kapható. Rendkívül egészséges, nemcsak főzve, hanem nyersen. Ráadásul olcsó és megfizethető is a savanyú káposzta.

Ősidők óta ismeri az emberiség a fejes káposztát és a belőle készült erjesztett, savanyú káposztát. Érdekes, hogy már négyezer éve termesztjük is, az ókori Egyiptomban például szent és gyógyító növénynek tartották. Sőt már akkoriban is készítették a savanyított változatát.

A savanyú káposztát tejsavas erjesztéssel készítik, többféle módon, többféle fűszerrel, hozzávalóval. Ez az erjesztés meggátolja a rothadást okozó mikroorganizmusok elszaporodását, ezért aztán különösen sokáig eláll minden gond nélkül.

Nyersen különösen sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, de enyhén főzve is tartogat még magában sok-sok C- és B-vitamint, kálciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort, valamint karotint is. A magas rosttartalmát is ki kell emelnünk, amely különösen jó hatással van az emésztésre is. Mondhatjuk, hogy méregtelenítő hatású, hiszen eltávolítja a salakanyagokat és székrekedés esetén is segítségünkre lehet.

Az őszi, téli időszakban az immunrendszer erősítésére is alkalmas, gyulladás csökkentő hatású, sőt antioxidáns, ezért meggátolja a rosszindulatú sejtek szaporodását.

A szakemberek azt javasolják, a levét is bátran fogyasszuk el, amely a májat és a bélrendszert erősíti, sőt a bélben lévő káros baktériumok szaporodását is megállítja és azokat kipucolja a szervezetünkből.

Számtalan étel készíthető belőle, de a hozzáértők azt javasolják, ne főzzük túlságosan meg, hiszen roppanósan a legfinomabb és így nem veszíti el a magas tápanyag tartalmából sem.

Mindenképpen próbáljuk ki a belőle készült töltött, vagy székely káposztát, de ha nyers savanyúságra vágyunk akkor a következő recept a kedvencünk lehet: vágjunk egy nagy hagymát apró darabokra és keverjük össze fél kiló savanyú káposztával. Ezt az egyveleget tömjük bele egy befőttes üvegbe, öntsük csurig olajjal és tegyük be egy éjszakára a hűtőszekrénybe. Másnap vacsorára pirítóshoz, húsételekhez fogyasszuk.

Fotó:
dietinfo.hu

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!