Menü

Kényes ügy a Schumacher-baleset

Michael Schumacher még mindig kómában fekszik szörnyű síbalesete után, miközben a felé irányuló pozitív és segítő érdeklődés egyre inkább kezd terhessé, betegessé válni. Most épp aprólékosan elemzik a volt Forma 1-es pilóta sebességét, mozgását, felszerelését.

Az utóbbi napokban Schumacher sebessége volt a legfontosabb téma, talán még annál is nagyobb az érdeklődés eziránt, mint a német ex-pilóta aktív pályafutása alatt bármikor. Pedig most nem a száguldó autóban mutatott teljesítményéről van szó, hanem síeléséről, amelyben komoly balesetet szenvedett.

A sztár balesete, akármennyire is szerencsétlen esés volt, egyáltalán nem kirívó eset egy sípályán, de mivel róla van szó, a fél világ két hete arra a kisvárosi kórházra figyel, amelyben a német fekszik. Az érdeklődés olyan méreteket öltött, hogy Schumacher felesége közleményt adott ki, amelyben arra kéri a sajtó képviselőit ne zaklassák a kórház orvosait. Nem csoda, az újságírók, riporterek a legkülönfélébb módszerekhez folyamodtak azért, hogy plusz információhoz jussanak. Sokan ráadásul – később kiderült, teljesen alaptalanul - azt sugallták, ami kapásból adta magát: egy adrenalinhajhász, nyughatatlan, élményeket üldöző volt versenyző a károsult.

Az eset kivigálására külön nyomozócsoportot hoztak létre, nemrég sajtótájékoztatót tartottak az eredményekről. Sok új nem derült ki, viszont érződött, mennyire kényes is a téma: egyelőre senki felelőssége nem állapítható meg. Az biztos, hogy pályán kívül történt a baleset, Schumacher léce egy sziklának ütközött és az ex-pilóta olyan szerencsétlenül esett, hogy beütötte a fejét.

Egy pozitív hozadéka azért van a nagy figyelemnek. Felkiáltójelet tesz arra a közhelyre, hogy a síelés nem átlagosan, hanem nagyon veszélyes sport, s hiába a komoly felszerelés, mellette a maximális odafigyelés, és sokszor bizony a jószerencse is szükséges.

Fotó:
wikimedia

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.

Az egészséges edző-gyermek-szülő háromszög a sport területén.

Amikor gyermekünket klubkeretek között sportolni adjuk, nagyon fontos, hogy megmaradjon a gyermek-szülő-edző háromszög stabilitása. Ennek fenntartásáért különösen a két felnőttnek kell sokat tenni, mert ha megbillen, vagy bármilyen törés következik be, annak a gyermek látja a kárát. Néhány sportág erre már konkrét leírásokat dolgozott ki.