A tél igazi kincse: vérnarancs
- Dátum: 2014.01.07., 15:07
A tél egyik különleges és kedvenc gyümölcse a vérnarancs. A rubinvörös, sötét narancssárga vagy barna húsú, lédús gyümölcs édesebb és kisebb, mint a hagyományos narancs. Kívülről nagyon nehéz megkülönböztetni a két citrusfélét egymástól. Ugyanakkor íze emlékeztethet a kevésbé érett málnához vagy eperhez is.
A vérnarancs a Földközi-tenger vidékén évszázadok óta népszerű. Több fajtája ismert: a mélyebb színű, enyhén keserű Moro, továbbá a nagyon édes Tarocco, és a Sanguinello.
A vérnarancs jótékony hatása
A gyümölcs vörös színét a benne lévő antocianin vegyületnek köszönheti, ennek számos pozitív tulajdonsága ismert. A többi között antioxidáns hatású, így megakadályozza a rákos sejtek gyors növekedését, gyakori fogyasztás esetén meg is öli azokat. Napi egy vérnarancs elfogyasztása bőségesen fedezi a C-vitamin szükségletet. Káliumot, A-vitamint, vasat, kalciumot, és rostot is tartalmaz. Különösen ajánlott magas vérnyomással küzdőknek, szívbetegeknek, és védekezhetsz vérnaranccsal a stroke valamint a szürkehályog ellen is.
Így is próbáld ki!
Étrendedbe számos helyen beleillesztheted. Dobd fel a salátákat vérnaranccsal! Mentával, céklával párosítva igazán különleges ízvilágot kapsz. Levét kifacsarva is érdemes megkóstolnod. Továbbá koktélok, szószok, lekvárok, kompótok ízletes összetevője lehet, de csokival is isteni.
Így tárold!
Ha vérnarancsot vásárolsz, kerüld a szivacsos állagú gyümölcsöt, mert az nagy valószínűség szerint penészes. Tárold szobahőmérsékleten néhány napig, vagy tedd egy lezárt dobozba a hűtőszekrénybe, akkor több hétig is eláll.
Forrás:
www.e-harmonia.hu
Fotó:
sxc.hu
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?