Gyomorfekélyre is jó!
- Dátum: 2014.01.05., 13:07
- a banán hatása a szervezetre, a banán jótékony hatásai, a banán tulajdonságai, banán
Emlékeznek még, amikor banánt csak az őszi, téli hónapokban lehetett kapni? Szerencsére most már egész évben hozzájuthatunk, ráadásul nem is túl drágán. Az emberek többsége pedig nem is sejti, hogy a banán milyen nagyszerű és egészséges gyümölcs.

A banán afféle szuperélelmiszer is lehetne, de a benne található rengeteg kalória miatt inkább elégedjünk meg azzal, hogy a gyümölcsök egyik legkiválóbbika. Nem is hinnénk, de számtalan bajra, nyavalyára jó, sőt rengeteg betegség ellen is véd.
Banánt már a kisbabák is fogyaszthatják, mivel nagyon könnyen emészthető. Ezen kívül kellemesen édes az íze, tápláló és jól eltelít, ami a kicsik etetésekor fontos szempont.
A banán rendkívül egészséges, hiszen számtalan vitamint, nyomelemet és ásványi anyagot tartalmaz. Igen magas a vas, a réz, a jód, a mangán, a foszfor, a kálium és a magnézium tartalma, ezért betegség, extrém fizikai igénybevétel és kimerítő edzés esetén kifejezetten érdemes fogyasztani.
Arról megoszlanak a vélemények, hogy láz esetén érdemes-e banánt magunkhoz venni, de a többség azt mondja, lázcsillapító hatását már egy banán elfogyasztása után érezhetjük.
Legyen szó egészségről, vagy betegségről a banán jótékony hatásai minden más esetben elvitathatatlanok. Például az egyetlen gyümölcs, amit gyomorfekély esetén is fogyaszthatnak a betegek. Minden más emésztési- és gyomorpanasz esetén is alkalmazhatunk banán terápiát: segít hasmenéskor és szoruláskor, gyomorégés esetén, megszűnteti a gyomorsavat, megkönnyíti az emésztést. Kiszűri a szervezetben felgyülemlett méreganyagokat és nehézfémeket is, segít ezek kiürülésében is.
Használhatjuk probiotikumként, ugyanis a belekbe jutva elősegíti a jótékony baktériumok szaporodását, míg a káros bacilusokat elpusztítja.
Nem is hinnénk, de a banán a depresszió, a melankólia egyik ellenszere. Nyugtató és kedély javító, sőt stressz oldó is, de ettől függetlenül csodát ne várjunk tőle, ha életmódunkon csak annyiban változtatunk, hogy napi egy banánt megeszünk.
A banán őshazája egyébként Délkelet Ázsia, de ma már Dél-Amerikában találjuk a legnagyobb banán ültetvényeket, Ecuador az egyik legnagyobb banán importőr. Ezekben az országokban nemcsak nyersen, hanem sütve, főzve is fogyasztják, sőt lisztet és pelyhet is készítenek belőle. Európában már az ie. IV. században ismert volt, az ókori görögök rendszeresen fogyasztották. A világon csak a XVII. század közepére terjedt el.
Tudni kell még, hogy a benne található antioxidánsok miatt véd a rák kialakulása ellen, de óvja a szervezetünket a csontritkulástól, a cukorbetegségtől, a vakságtól is.
Érdekes tulajdonsága még, hogy a héját a pók-, vagy szúnyogcsípésre helyezve megszűnteti a viszketést és meggyógyítja a csípést is.
Fotó:
pixabay.com
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában
A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.