Menü

Ősi magyar étek

Egészségünk érdekében fontos lenne, hogy olyan tápláló és értékes gabonát is fogyasszunk rendszeresen, mint a köles. Fantasztikus hatással van a szervezetre, együk nyersen, vagy főzve.

Az emberiség egyharmadának rendszeres tápláléka a köles, mégis a hagyományos étrend hívei fitymálóan, lenézve beszélnek róla, madáreledelként tartják számon. Pedig a gabonafélék közül a legértékesebbek egyike. Az őshazája Indiában van, de Afrikában és Ázsia más vidékein is alapélelmiszernek számít. Ahogy az ősmagyarok étrendjéből sem hiányozhatott, s legalább száz évvel ezelőttig nálunk is igen fontos és nélkülözhetetlen étek volt. Mára viszont a finomított, fehérített gabonák átvették a helyét.

Most mondhatnánk, hogy meg is nézhetjük honfitársaink egészségi állapotát, de inkább beszéljünk arról, mi mindenre is jó a köles, milyen csodálatos élettani hatással rendelkezik.

A kölest a népi gyógyászat a szem, a lép és a csontok gyógyszerének tartja. Nem véletlenül, hiszen igen magas szilícium és kovasav tartalmának köszönhetően erősíti a csontokat, meggátolja az érelmeszesedést, sőt a meszes állapotot helyreállítja. Ugyancsak ezeknek az ásványi anyagoknak köszönhető, hogy erősíti a körmöket, fényessé teszi a hajat, meggátolja a ráncosodást, a bőr öregedését késlelteti és erősíti a látást.

Rendkívül magas a vas, a D- és B-vitamin tartalma, ami miatt különösen ajánlott a rendszeres fogyasztása a vérszegényeknek, vagy a különböző vérellátási zavaroktól szenvedőknek. A köles javítja a vérellátást, serkenti a vérkeringést, s megőrzi a vérerek rugalmasságát is.

Tartalmaz még flourt, foszfort, magnéziumot, ként, káliumot és cinket is. Erős gyulladás csökkentő hatású, szabályozza a vércukor szintet és a vérnyomást is. Erősen lúgosító hatású, így fontos szerepet játszik a daganat megelőzésben, illetve ha már kialakult, a gyógyulásban is. Mindemellett védi az idegrendszert, erősít a légzőszerveket, a tüdőt, s a fogzománcot is megóvja a fogszuvasodástól.

A köles nagyon erős lúgosító élelmiszer, könnyen emészthető, sőt a belekben lerakódott salakanyagot is feloldja, ezért méregtelenítő hatású is.

A kölest fogyaszthatjuk nyersen, pehely formájában joghurtba, gyümölcslébe, főzelékbe keverve, de főzve édesen, vagy sósan, zöldségekkel is kínálhatjuk. A legértékesebb fajtája a barnaköles, amelyet hántolatlan formában vásárolhatunk meg.

Fotó:
pixabay.com

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.