Menü

A 3 legkedveltebb karácsonyi fűszer legfontosabb hatásai

  • Dátum: 2013.12.10., 18:45

A karácsonyvárók lakását ez idő tájt már az ünnep illata lengi körbe. Fahéjat, gyömbért, szegfűszeget nem csupán a kellemes aroma, hanem egészségünk védelme érdekében is érdemes fogyasztani. Nem is gondolnád, hogy mennyi mindenre jók e kedvelt fűszerek.

Fahéj
Íze és illata összetéveszthetetlen máséval. Még háborút is vívtak érte. Volt idő, amikor 350 gramm fahéj, egyenértékűnek számított öt kilogramm ezüsttel. A középkori orvosok a fahéjat köhögésre, rekedtségre és torokfájásra használták. Ha neked is vannak ilyen panaszaid, igyál fahéjas teát! Tanulmányok kimutatták, hogy napi 1/2 teáskanál fahéj csökkentheti az LDL-koleszterin szintjét. Kiemelkedő képessége még, hogy megszünteti a gombás fertőzéseket.  Ha ízületi fájdalmak kínoznak, keverj össze egy fél teáskanál őrölt fahéjat egy evőkanál mézzel, és azt edd meg minden reggel. Egy hét után csökkeni fog a fájdalmad. A fahéjat természetes tartósítószerként is használhatod, de a puffadást is csökkenti. Antibakteriális hatása ugyancsak közismert. Ha fáradtság gyötör, csöppents fürdővizedbe néhány csepp fahéjas illóolajat. Arra vigyázz, hogy a fahéj allergizálhat.

Gyömbér
A sütés-főzés mellett gyógyászati célokra ugyancsak segítségül hívhatjuk. Évszázadok óta hangoztatják, a gyömbérben minden jó megtalálható. Ami tény: gyakori fogyasztása csökkenti a gyulladást, az izomlázat, a migrénes fájdalmat. A középkor óta ismert emésztést segítő tulajdonsága. Kísérletek bizonyították, hogy a magas vérnyomást is csökkenti. Antioxidáns és antibakteriális tulajdonsága miatt szintén érdemes beiktatnunk étrendünkbe. Ha fokozni szeretnéd saját magad, vagy társad szexuális étvágyát, vesd be e fűszert! Néhány csepp gyömbéres illóolaj szebbé varázsolja a bőrt, késlelteti az öregedési folyamatot. Épp ezért pakoláshoz is használhatod. A hámozott gyömbért lezárva, hűtőben körülbelül 2 hétig tudod eltartani. Hámozatlanul, sötét, hűvös helyen akár hetekig is. Fagyasztva pedig még tovább.

Szegfűszeg
Kínában több mint ezer éve a császárok nagy kedvence volt. Exkluzív terméknek számított. Főzés mellett parfümök és leheletfrissítők készítéséhez, gyógyszerek előállításához használják. Több vitamin és ásványi anyag forrása (mangán, C-vitamin, kalcium és omega-3 zsírsavak). Feltétlenül próbálkozz vele, ha fogfájás gyötör. Emésztési zavarok enyhítésére kiváló, puffadás és hasmenés esetén is ajánlott. A reumával küzdők egyik kedvence. Továbbá remek fertőtlenítő és érzéstelenítő hatása is ismert. Enyhén nyugtató, ezért lefekvés előtt tehetsz teádba. Aprósüteménynek, likőrnek kellemes ízt ad, de szárnyasok pácolásához, szószok elkészítéséhez is ajánlott.

Forrás:
eharmonia.hu

Fotó:
pixabay.com

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.