Menü

A Mikulás nem borotválkozik!

Hogy pontosan meddig hiszünk a Mikulásban arról a szakemberek már pontos választ tudnak adni. De hogy melyik gyerek mit is gondol a Télapóról, az valójában az igazán érdekes kérdés. Gyerekszáj a Mikulásról.

Az öt és fél éves Luca szerint a Mikulásnak remek foglalkozása van, egész évben figyeli a gyerekeket, majd, amikor eljön az ideje, kiosztja a csokit és a virgácsot. A kislány úgy véli, a Télapó az égben lakik, természetesen kertes házban és sosem borotválkozik, folyton csak növeszti a szakállát. Egyetlen piros ruhája van, azt hordja egész évben, ám mivel nem izzad, sosem lesz büdös. Luca azt is elmondta, a Télapó, ahová csak hívják elmegy, és mindenki kap tőle ajándékot, legyen az felnőtt, vagy gyerek.

A hat éves Bogi azt állította, a Miki egész évben gyártja a csokit, cukrot, hogy aztán decemberben meg tudja ajándékozni a gyerekeket. Bogi Télapója nyaralni jár, hiszen nyaralója is van, de szerinte nemcsak egy ruhája van a hosszú szakállúnak, akad a szekrényben melegítő, könnyű póló és papucs is. A Télapó segédjei járják az óvodákat, hiszen mindenhova nem juthat el. Azt is megtudtam, az igazi Mikulás a Joulopukki, aki a veszprémi Hangvillában is járt. Egyébként nem gazdag ember, és kedvence a forró kakaó, meg a ropogós keksz.

A négy esztendős Dani kifejezetten fél a Télapótól. Arra kérdésre, hogy miért, nemes egyszerűséggel annyit válaszolt, mert be van öltözve. A fiúcska egyébként úgy képzeli el, a Mikulás repülővel jár oviról ovira és így valamennyi kisgyerekkel tud találkozni. A Télapó egyébként szerinte Magyarországon, a Rómer Flóris utcában lakik, nagyon gazdag, abból jut annak a sok gyereknek ajándék. Dani azt is hozzáfűzte, esténként a piros ruháját leveszi és pizsamában alszik a Télapó.

A hatéves Ilonka úgy vélekedett, a Mikulás az Északi-sarkon egy jégkunyhóban lakik. Igen gazdag, de nincs felesége, helyette a manókkal és a krampuszokkal él együtt. Szerinte aki rossz és verekszik, és megharapja a másikat, az nem kaphat mást, csak virgácsot. Arra a kérdésre, hogy vajon a Télapó mit csinál évközben, mi lehet a foglalkozása, a kislány úgy válaszolt: „ez nehéz kérdés, így nem is tudom”.

Fotó:
pixabay.com

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.