Menü

Az élsport speciális vonatkozásai gyermek és serdülőkorban

  • Dátum: 2013.11.30., 21:28

A sport kedvező hatása gyermekkorban nem vitatott, ennek ellenére számos veszélyt rejt magában, ha az életkorból adódó speciális szempontokat figyelmen kívül hagyjuk.

A sport kedvező hatása gyermekkorban nem vitatott, ennek ellenére számos veszélyt rejt magában, ha az életkorból adódó speciális szempontokat figyelmen kívül hagyjuk. Az edzéstervezésnél döntő szempont a sportolók képességeinek, életkorának, nemének és biológiai fejlettségének figyelembevétele. Ehhez azonban feltétlenül szükséges a gyermek- és serdülőkor anatómiai, élettani és pszichés sajátosságainak mélyreható ismerete.

Élettani vonatkozások

A gyermekek élettani szempontból sem tekinthetők „kis felnőtt"-nek. Az edzésprogram összeállítása során tisztában kell lenni az életkori sajátosságokból adódó élettani vonatkozásokkal. A gyermekek aerob teljesítőképessége elmarad a felnőttekétől. Minél fiatalabb a gyermek, annál éretlenebbek az anyagcsere-enzimei. Anaerob kapacitásuk is elmarad a felnőttekétől, az alacsonyabb tejsavtermelés miatt kevésbé érzik a fáradtságot. Így könnyen túlterhelhetők. Ebből következik, hogy rövidebb edzésperiódus alkalmazása szükséges, gyakori szünetekkel. A szünetek alatt - a fokozott dehidrációs hajlam miatt - biztosítani kell a folyadékfelvétel lehetőségét.

Az izomerő a növekedéssel párhuzamosan nő, fiúknál a pubertás során ugrásszerű növekedés figyelhető meg. Az izomerő fejleszthető a prepubertásban is, de szigorúan be kell tartani a rezisztencia tréningre vonatkozó, korábban részletesen tárgyalt ajánlásokat. A gyermekek hőszabályozása fejletlenebb, mint a felnőtteké, így fokozottabb figyelmet kell fordítani - különösen extrém környezeti viszonyok mellett - a megfelelő folyadékpótlásra.

Összefoglalóan megállapíthatjuk, hogy a versenysport pozitív hatásai csak akkor tudnak érvényre jutni, ha az edzésprogram alkalmazkodik a gyermek mindenkori fejlettségi szintjéhez, figyelembe véve, hogy bizonyos kondicionális képességek melyik életkorban fejleszthetők a leginkább.

Pszichés vonatkozások

A rendszeres sporttevékenység általában előnyös a gyermek pszichés fejlődése szempontjából, de az idő előtti versenyeztetés és a túlzott fizikai terhelés az alábbi kedvezőtlen hatásokkal járhat:

A korai sportágválasztás (10 éves kor előtt) különösen, ha az napi több órás edzéssel jár, a sport idő előtti abbahagyásához vezethet.
Az élsport-szintű versenyzés okozta stressz az éretlen sportoló lelki egyensúlyát károsan befolyásolhatja.
Az intenzív sporttevékenység megzavarhatja az önértékelést, különösen, ha a gyermek nem képes megfelelni az edzői és szülői elvárásoknak.
Az élsport megzavarhatja a normális társadalmi kapcsolatok kialakulását.
Bizonyos sportágakban a testalkati elvárások étkezési zavarok kialakulását eredményezhetik.

Táplálkozás

A sportoló gyermek és serdülő táplálkozásában sajátos szempont, hogy a kalóriaszükséglet megállapításánál figyelembe kell venni, hogy az a növekedéssel változik. Elégtelen táplálkozás esetén mind a növekedés, mind az optimális sportteljesítmény elérése akadályozott. Biztosítani kell a megfelelő energia-bevitel mellett a növekedésnek megfelelő fokozott vas- és kalcium bevitelt, kerülni kell a kalória-megszorítást és az egyéb étrendi manipulációkat (vegetáriánus étrend stb.).

A teljes cikk a sportorvos.hu oldalon olvasható!

Fotó:
pixabay.com

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.