Menü

Miért válasszunk mosható pelenkát?

Ugyan a szülők többsége eldobható pelenkát vásárol, de a környezettudatos szemlélet híveinek körében egyre inkább terjed a mosható pelenka használata. Látva az újra felhasználható pelus melletti érveket, mi is arra biztatnánk az anyukákat, apukákat, hogy próbálják ki.

A 80-as évek közepéig gyakorlatilag nem is nagyon lehetett kapni eldobható pelenkát, vagy ha igen, az méregdrága volt. Mindenki textilpelenkát használt, hiszen akkor ez volt a természetes. Aztán megnyílt az eldobható pelenkák előtt is a piac, ami azt jelentette, hogy az Egyesült Államok és Nyugat-Európa után már nálunk is kaphatóak voltak.

Az eldobható pelenkák évről évre egyre olcsóbbak és olcsóbbak lettek, mígnem azt vettük észre, a hagyományos textilpelenkák eltűntek, s szinte már alig akadt olyan, aki a mosható variációt választotta volna.

Pedig érdemes megfontolni az újra felhasználható pelenka használatát. Egyrészt környezetvédelmi okokból, hiszen az eldobhatók kétszeresen is szennyezik a földet. Először az előállításuk során, másodszor pedig akkor, amikor használtan a szemétbe dobjuk. Pedig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már a 70-es években figyelmeztette az érintetteket, hogy az eldobható pelenka szilárd tartalmát mindenképpen ürítsék ki a WC-be, mielőtt a kukában landolna. S a szakértők arra is fel hívták a figyelmet, egy átlagos baba a szobatisztaság eléréséig nagyjából 6-7 ezer pelenkát használ el, ami pozitív becslések szerint is három év alatt egy tonna hulladékkal terheli a környezetet. Ráadásul az eldobható pelusok 200-400 év alatt bomlanak el, ami ugyancsak komoly szennyezést jelent.

A mosható pelenkák mellett érvelők szerint még akkor is olcsóbban jönnek ki a szülők, ha a mosás költségeit beleszámolják a kiadásokba. Az viszont fontos, hogy ha takarékossági megfontolásból választjuk az újrahasznosíthatót, akkor próbáljunk ki többféle fazont, stílust, hiszen nem feltétlen az első lesz a megfelelő a gyermekünkre. Ha már tudjuk, hogy melyik az, amelyik vélhetően beválik, abból vásároljunk be egy-egy méretsort.

A mosható pelenka újabb előnye az is, hogy akár két csemete is hordhatja. A szülők szerint pedig a gyerkőcök ezzel könnyebben válnak szobatisztává.

Többféle fazonú, stílusú mosható pelenka létezik. Mielőtt döntenénk, érdemes körülnézni a piacon. Ezeket a pelusokat legtöbbször pamutból, gyapjúból, kenderből, bambuszból készítik, lehetnek kacsosak, tépőzárasak, patentosak, kötősek. Van, ahol a külső és belső pelenkát valamilyen módon összeillesztik, de a legtöbb fajta külön külső és belső részből áll. Természetesen a belső a nedvszívó, míg a külső a légáteresztő. Moshatóak környezetkímélő, vegyszermentes mosószerekkel, sőt fehéríteni is lehet őket. Ráadásul a tapasztalatok azt mutatják, a kicsik popsiját is kevésbé terhelik, sokkal ritkábban fordul elő a használatukkal bőrkiütés, kipirosodás.

Fotó:
pixabay.com

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.