Fanyar egészség
- Dátum: 2013.11.24., 21:12
- kökény, kökény jótékony hatásai, kökény mint gyógynövény, mire jó a kökény
A kökény az egyik legérdekesebb vadon termő, ősz végi, téli gyümölcsünk. Nyersen fogyasztva tartalmazza a legtöbb vitamint, de értékes teának, ízletes lekvárnak, ínycsiklandó likőrnek, zamatos bornak is felhasználhatjuk.
A sötétkék, kékeslilás kökény vadon termő, szúrós cserje bokor termése. Izland kivételével egész Európában őshonos, szinte bárhol megél. Érdekes, hogy míg hazánkban inkább az erdő szélén, a szántások mentén, értelem szerűen vadon gyűjtik be tavasszal a virágját, késő ősszel pedig a bogyóját, addig tőlünk keletre, értékes tulajdonságai miatt, sok helyütt termesztik is.
A kökény egyébként a rózsafélék családjába tartozik, de pontosan a szilva rokona. Ha másból nem is, de a színéből erre a laikusok is következtethetnek.
Gyógynövényként és gyümölcsként is számon tartják. Gyakorlatilag minden egyes részét fel lehet használni. A fájából például golfütőt készítenek a szakemberek. A virága igen gazdag flavonoidokban, de a belőle készült forrázatot a garat, a mandula megbetegedéseire is használhatjuk. Főként március végén, április elején érdemes gyűjteni, amikor még a virágok nem nyíltak ki rendesen.
A leveleiből, főként a friss hajtásokból, ugyancsak forrázatot lehet készíteni, ami a légúti megbetegedések ellen gyógyír.
A gyümölcse már októberben ott virít a tövises, szúrós ágacskák végén, azonban ilyenkor még ehetetlenül fanyar. A népnyelv is úgy tartja, ha már legalább egyszer megcsípte a fagy, akkor érdemes leszedni. Ekkora a gyümölcs húsa is megpuhul, szinte fekete lesz a bőre, ám rendkívül lédús, savanykás ízű és C-vitaminban igen gazdag.
A kökényről még elmondhatjuk, hogy a gyümölcse erősen zsírcsökkentő hatású, emésztési zavarok esetén fogyasztása kifejezetten ajánlott. Erősíti az immunrendszert, az anyagcserére is jótékonyan hat. Erős méregtelenítő és vértisztító, valamint idegerősítő is.
Számtalan jótékony hatását teaként, lekvárként is élvezhetjük, de finom likőrt, valamint bort is készíthetünk belőle.
Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.
Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.