Menü

Fanyar egészség

A kökény az egyik legérdekesebb vadon termő, ősz végi, téli gyümölcsünk. Nyersen fogyasztva tartalmazza a legtöbb vitamint, de értékes teának, ízletes lekvárnak, ínycsiklandó likőrnek, zamatos bornak is felhasználhatjuk.

A sötétkék, kékeslilás kökény vadon termő, szúrós cserje bokor termése. Izland kivételével egész Európában őshonos, szinte bárhol megél. Érdekes, hogy míg hazánkban inkább az erdő szélén, a szántások mentén, értelem szerűen vadon gyűjtik be tavasszal a virágját, késő ősszel pedig a bogyóját, addig tőlünk keletre, értékes tulajdonságai miatt, sok helyütt termesztik is.

A kökény egyébként a rózsafélék családjába tartozik, de pontosan a szilva rokona. Ha másból nem is, de a színéből erre a laikusok is következtethetnek.

Gyógynövényként és gyümölcsként is számon tartják. Gyakorlatilag minden egyes részét fel lehet használni. A fájából például golfütőt készítenek a szakemberek. A virága igen gazdag flavonoidokban, de a belőle készült forrázatot a garat, a mandula megbetegedéseire is használhatjuk. Főként március végén, április elején érdemes gyűjteni, amikor még a virágok nem nyíltak ki rendesen.

A leveleiből, főként a friss hajtásokból, ugyancsak forrázatot lehet készíteni, ami a légúti megbetegedések ellen gyógyír.

A gyümölcse már októberben ott virít a tövises, szúrós ágacskák végén, azonban ilyenkor még ehetetlenül fanyar. A népnyelv is úgy tartja, ha már legalább egyszer megcsípte a fagy, akkor érdemes leszedni. Ekkora a gyümölcs húsa is megpuhul, szinte fekete lesz a bőre, ám rendkívül lédús, savanykás ízű és C-vitaminban igen gazdag.

A kökényről még elmondhatjuk, hogy a gyümölcse erősen zsírcsökkentő hatású, emésztési zavarok esetén fogyasztása kifejezetten ajánlott. Erősíti az immunrendszert, az anyagcserére is jótékonyan hat. Erős méregtelenítő és vértisztító, valamint idegerősítő is.

Számtalan jótékony hatását teaként, lekvárként is élvezhetjük, de finom likőrt, valamint bort is készíthetünk belőle.

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.