Menü

Diétázóknak is ajánlott

A bulgur az emberiség egyik legősibb tápláléka, mégsem ismerik túl sokan. Pedig egészséges, finom, a diétázóknak, kismamáknak pedig kifejezetten ajánlott a fogyasztása.

Bulgur. Ízlelgessük csak e különleges kifejezést, ami nem takar mást, mint egy különösen egészséges gabonafélét. De ne csak verbálisan ízlelgessük, hanem valóban kóstoljuk is meg.

Bulgur. Sokan nem ismerik, pedig remek étel. Gyorsan és könnyen elkészíthető, akár a kezdő szakácsok is képesek rá.

Bulgur. Gondolnánk, hogy egy bolgár ásatáson nyolcezer éves bulgur maradványokat és az elkészítéséhez szükséges eszközöket találtak? Vagyis az emberiség egyik legősibb tápláléka. Manapság inkább a Közel-Keleten, Indiában, Dél-Európában, Marokkóban használják. Szerencsére hazánkban is egyre többen fedezik fel maguknak, mert nemcsak remek körte (krumpli, tészta és rizs helyett), hanem salátákhoz, töltött húsokhoz is kiváló, sőt tejben felfőzve, édesen is elkészíthető. Rendkívül gyorsan megfő, nem kell hozzá más, mint néhány pohár víz és egy csipet só. Az előfőzött fajtát pedig csak le kell forrázni és letakarva hagyjuk állni tíz-tizenöt percig.

Bulgur. Valójában durumbúzából nyert töret. A lehántolt búzaszemeket egyszerűen megpárolják, majd a szükséges méretűvé törik. Értelemszerűen többféle méretben is kapható, de az egészségünk érdekében inkább a nagyobb, rizshez hasonló töretet vásároljuk. Ez ugyanis a teljes búzaszemet tartalmazza, a rostban gazdag korpát és a tápláló, antioxidáns hatású csírát is.

Bulgur. A diétázóknak különösen ajánlott a fogyasztása, mert lassan felszívódó szénhidrát, amelynek a glikémiás indexe alacsonyabb, mint a rizsé. Rostokban, vitaminokban gazdag. Különösen sok E és B-vitamint tartalmaz. Igen magas a vas, a foszfor, a magnézium és folsav tartalma is, emiatt aztán a kismamák is inkább ezt válasszák köretnek a rizs, krumpli, vagy tészta helyett. Székrekedéskor is fogyasszunk belőle. Ugyanakkor támogatja a szervezet szénhidrát-, fehérje- és zsír anyagcsere folyamatait és az idegrendszer működésére is jó hatással van.

Fotó:
pixabay.com

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?