Fűben, fában
- Dátum: 2013.10.29., 09:58
- emésztő szervek erősítése, fűtő ételek, idény gyümölcsök hatása, idény zöldségek hatása, légzőrendszer erősítése
Abban van a legtöbb gyógyerő, ami a környezetünkben terem –ezt Bereginé Simon Ágnes, egészség tanácsadó mondta.
Október végére megmutatta magát az ősz. Gyönyörű színesbe öltözött a természet, a napsütés pedig még szebbé tesz mindent. Itt a szüret, a betakarítás ideje, ami nemcsak a mezőgazdaságra, hanem egészségünkre vonatkozóan is igaz. Most mutatkozik meg, mit tehetünk egész évben magunkért.
Ha a hideg idő beállta megfázással, náthával, egyéb kellemetlenségekkel társul, azt jelenti, van még mit tennünk. Szerencsénkre a Teremtő gondoskodott arról, hogy ebben az évszakban találjunk, sok gyógyírt van mindenre.
- Az őszről mindenkinek a szüret, a szőlő, szilva, dió, körte, alma jut eszébe. Együnk belőlük bőven. A sok gyümölcs (főleg a gyengébb emésztésűeknél) okozhat puffadást, savasodást, amit fahéjjal, szegfűszeggel, ánizzsal enyhíthetünk. Ezek a fűszerek kis mennyiségben melegítő, bél- és veseerősítő szernek minősülnek. Zöldségfélék közül egyelőre a kevésbé télállóakat részesítsük előnyben. Érdemes ezeket enyhén párolni, a könnyebb emészthetőség miatt. A zsírban oldódó vitaminok hasznosulásáért vajjal, kacsa- vagy libazsírral, olajjal, dióval fogyasszuk - hangsúlyozta szakértőnk.
Elmondta még, a gombáknak is most van a szezonja. Kiválóan tisztítanak (rókagomba, vargánya, őzlábgomba). A friss vaj, túró spenóttal, fokhagymával nagyon jót tesz a májnak, a kefír és a natúr joghurt a beleknek. Kevesebb a napfény, igazi szupertáplálék még a tojás. Erre is vonatkozik az aranyszabály: mindenből mértékkel!
Hideg időben igazi „fűtőanyag” egy csésze bodza, hársfa, vagy áztatott csipkebogyóból készített tea, a bogyót is megehetjük, ha tiszta helyről származik.
- Tartsuk észben, hogy egyféle gyógyteát maximum 21 napig igyunk, utána feltétlenül váltsunk. Ez alól kivétel a csipketea. Probléma esetén legjobb, ha személyre szabott teakeveréket iszunk. A napjainkban divatos zöldtea pedig maradjon a nyári hónapokra enyhén hűtő hatása miatt.
A lehűlést az izületek is megérzik. Védelmükre szolgál a mozgás, sok folyadék, a feketenadálytő krém. A fájdalmakat a kurkuma és a káposztapakolás enyhíti. Ilyenkor a káposzta leveleit sodrófával megpuhítjuk és a fájós részre téve jól befóliázzuk.
- Ebben az évszakban főképp a légutakat és a bélrendszert tudjuk a hatékonyan erősíteni:
A légzőrendszert és az immunrendszert erősítik a hagymafélék, (fokhagyma), csipkebogyó, gyümölcsök, cékla, méhtermékek, torma, hársfa, bodza. A belekre, az emésztő szervünkre együnk körtét, őszibarackot, teljes kiőrlésű pékárukat, fahéjat, probiotikus tejtermékeket - tanácsolta Bereginé Simon Ágnes.
Azt is kifejtette, az iskolások számára is könnyebb a tanulás, ha megfelelő táplálékot fogyasztanak, például az agyműködést segítik az omega zsírsavak - a halolaj, a zab, a dió, a baba, a csicseri borsó, a lencse, a spenót, a rizs, a búzacsíra, a tojás.
Fotó:
pixabay.com
Probiotikum, higiénia, és tudatosság a nyugodt utazásért

Napsütés, tengerpart, finom ételek – a nyaralás sokak számára a kikapcsolódás csúcspontja. Ám az élményt könnyen beárnyékolhatja egy kellemetlen gyomorrontás vagy hasmenés. Szerencsére némi tudatossággal megelőzhetjük, hogy a pihenés napjait a mosdóban töltsük.
Cseresznye szezon, használd ki!

Mindenki ismeri a cseresznyét, a gyerekek a fülükre akasztják, a felnőttek befőttet készítenek belőle. Érdemes sokat fogyasztani belőle, mert igencsak egészséges.
Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!
Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.
Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.