Emberi fogyasztásra alkalmatlan?
- Dátum: 2013.10.29., 15:41
- ammónium-hidroxid, Jamie Oliver, Jamie Oliver és a McDonald’s, McDonald’s, szalmiákszesszel fertőtlenítettek
Az elmúlt napokban felröppent a hír, miszerint a világhírű séf, Jamie Oliver bebizonyította, hogy a McDonald’s gyorsétterem lánc által kínált hamburgerek húspogácsái emberi fogyasztásra alkalmatlanok. A baj csupán annyi, ez a hír félig sem igaz.
A cikk szerint a kitűnő szakács és műsorvezető még azt is elérte, hogy a „Meki” eztán megváltoztassa a húspogácsa receptjét. Állítólag a gyorsétterem hálózat a húskészítményeket ammónium-hidroxidos oldattal fertőtlenítette, s csupán a hús olyan részeit használta fel, amelyek gyakorlatilag ehetetlenek (porc, inak, zsírcafatok stb.).
Nos, ami valóban igaz, az az, hogy a világ egyes részein, például Észak-Amerikában tényleg használtak ammónium-hidroxidot, de ezt, mivel káros az emberi szervezetre, betiltották még tavaly. Ráadásul ezt a fertőtlenítést, sem Európában, sem Ázsiában, sem Dél-Amerikában, vagy Afrikában nem alkalmazták.
Tudni kell még, hogy a magyar netezők körében elhíresült cikk egy 2012-es írás, amely itt jelent meg először mindenféle komoly hivatkozást nélkülözve és bizony később erről le is rántották a leplet, bebizonyítva, hogy kitaláció az egész.
Az is igaz, hogy Jamie igen látványos videóban mutatja be, szerinte miként készül a Mekis hamburger hús. Megtekintve ezt a videót, valóban nem túl étvágygerjesztő, amint egy nagy adag rózsaszín masszát húspogácsává varázsol. A kitűnő séf szerint a csirke falatkák is hasonló szemétből készülnek, mint a marha húspogácsák. Meglehetősen riasztó ez is, főleg annak ismeretében, hogy ez a gyerekek nagy kedvence.
Az ammónium-hidroxid, magyarul szalmiákszesz egyébként az Európai Unióban is engedélyezett adalékanyag, savanyúságot szabályozó anyag. A jele: E527. Sokféle élelmiszerben használják, mint például péksüteményekbe, vagy a tojásból készült ételekbe.
Azt mindenki maga dönti el, hogy szereti-e a gyorséttermi kaját, vagy sem. Az kétségtelen, hogy bizony hizlal és a fene se érti, miért kell a hagyományos sült krumpliba tizenhét féle összetevőt használni. Nyilván az egészségtudatos emberek nem járnak egyáltalán, vagy csak nagyon ritkán McDonaldsba. Viszont, aki meg jár, az meg hadd döntse el maga, mit szeretne megenni. Egy biztos, az emberek többsége, ha látná a rózsaszín masszáról készült képeket, felvételeket, soha többé be nem tenné a lábát arra a helyre, ahol felmerülhet a gyanú, hogy ebből készül az étele.
Forrás:
divany.hu
Fotó:
pixabay.com
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?