Emberi fogyasztásra alkalmatlan?
- Dátum: 2013.10.29., 15:41
- ammónium-hidroxid, Jamie Oliver, Jamie Oliver és a McDonald’s, McDonald’s, szalmiákszesszel fertőtlenítettek
Az elmúlt napokban felröppent a hír, miszerint a világhírű séf, Jamie Oliver bebizonyította, hogy a McDonald’s gyorsétterem lánc által kínált hamburgerek húspogácsái emberi fogyasztásra alkalmatlanok. A baj csupán annyi, ez a hír félig sem igaz.
A cikk szerint a kitűnő szakács és műsorvezető még azt is elérte, hogy a „Meki” eztán megváltoztassa a húspogácsa receptjét. Állítólag a gyorsétterem hálózat a húskészítményeket ammónium-hidroxidos oldattal fertőtlenítette, s csupán a hús olyan részeit használta fel, amelyek gyakorlatilag ehetetlenek (porc, inak, zsírcafatok stb.).

Nos, ami valóban igaz, az az, hogy a világ egyes részein, például Észak-Amerikában tényleg használtak ammónium-hidroxidot, de ezt, mivel káros az emberi szervezetre, betiltották még tavaly. Ráadásul ezt a fertőtlenítést, sem Európában, sem Ázsiában, sem Dél-Amerikában, vagy Afrikában nem alkalmazták.
Tudni kell még, hogy a magyar netezők körében elhíresült cikk egy 2012-es írás, amely itt jelent meg először mindenféle komoly hivatkozást nélkülözve és bizony később erről le is rántották a leplet, bebizonyítva, hogy kitaláció az egész.
Az is igaz, hogy Jamie igen látványos videóban mutatja be, szerinte miként készül a Mekis hamburger hús. Megtekintve ezt a videót, valóban nem túl étvágygerjesztő, amint egy nagy adag rózsaszín masszát húspogácsává varázsol. A kitűnő séf szerint a csirke falatkák is hasonló szemétből készülnek, mint a marha húspogácsák. Meglehetősen riasztó ez is, főleg annak ismeretében, hogy ez a gyerekek nagy kedvence.
Az ammónium-hidroxid, magyarul szalmiákszesz egyébként az Európai Unióban is engedélyezett adalékanyag, savanyúságot szabályozó anyag. A jele: E527. Sokféle élelmiszerben használják, mint például péksüteményekbe, vagy a tojásból készült ételekbe.
Azt mindenki maga dönti el, hogy szereti-e a gyorséttermi kaját, vagy sem. Az kétségtelen, hogy bizony hizlal és a fene se érti, miért kell a hagyományos sült krumpliba tizenhét féle összetevőt használni. Nyilván az egészségtudatos emberek nem járnak egyáltalán, vagy csak nagyon ritkán McDonaldsba. Viszont, aki meg jár, az meg hadd döntse el maga, mit szeretne megenni. Egy biztos, az emberek többsége, ha látná a rózsaszín masszáról készült képeket, felvételeket, soha többé be nem tenné a lábát arra a helyre, ahol felmerülhet a gyanú, hogy ebből készül az étele.
Forrás:
divany.hu
Fotó:
pixabay.com
Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak
A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.