Menü

Rekordok hétvégéje következik

A 28. SPAR Budapest Maraton Fesztivált rendező Budapest Sportiroda tájékoztatása szerint az előnevezések alapján az eddigi legnagyobb létszámú magyarországi szabadidősport rendezvényre kerül sor vasárnap. A különböző távokra, több mint húszezer futó jelentkezett.

Egy világpremiernek is otthont ad a Budapest Maraton. Öt kontinens 42 országának képviseletében 59 gyerek futja le a klasszikus távot, kilométerenként egy-egy ország futójának váltásával. Az UNICEF Magyar Bizottsággal közösen hívják  így fel a figyelmet a világszerte sanyarú körülmények között élő sokmillió gyermekre.

A legizgalmasabb kilométer - a 19. és a 20. km közötti szakaszon -  két fiatalember közös futása lesz.  A 14 éves izraeli és a 9 éves palesztin fiú szimbólikusan a Lánchídon át futják a maguk kilométerét - feltehetőleg kéz a kézben.  A nevezetes váltóról és a teljes versenyről beszámol a CNN Budapestre érkezett forgatócsoportja és az Euronews is.

Több neves személyiség is nevezett a különböző távok valamelyikére. Két Kossuth-díjas művész is fut, Lovasi András a Kiscsillag együttes tagja, valamint Udvaros Dorottya a Nemzeti Színház váltójában. A színészek közül ezúttal sportos szerelésben láthatja a közönség több kedvencét is: Szarvas Attilát, Csőre Gábort, Németh Kristófot, Deutsch Anitát, Puskás Tamást. Az olimpiai és világbajnokok is megjelennek különböző váltókban. Fut Kovács Koko István, Vajda Attila, és egy váltóban Benedek Tibor, Bóta Kinga, Székely Bulcsú és Kálnoki Kiss Attila. A show világát Hajdú Péter és Sarka Kata, valamint Harsányi Levente képviseli.

A verseny legidősebb résztvevője a 82 éves  Kovács Károly, aki a 7 km-es távra nevezett be.  A legidősebb maratoni futó a 78 éves Kiss György lesz.

Fotó:
pixabay.com

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.