Bizarr kinézetű egzotikus gyümölcsök a világ minden tájáról
- Dátum: 2013.09.24., 19:32
Egzotikus helyekre nem csak a táj, vagy a kultúra miatt utazunk, a helyi zöldségek, gyümölcsök éppoly érdekesek lehetnek. Elsőnek valószínűleg valami furcsa szörnyszülöttnek nézzük majd őket, valójában azonban messzi tájak különleges finomságairól van szó, melyek minden fenntartásunk ellenére fogyaszthatóak! Ha eddig csak almával, meg körtével találkoztál, a most következőkben segítünk, hogy felismerd a távoli földrészek népszerű kuriózumait!
Rambután, a szappanfák termése
A maláj szigetvilág édes finomsága könnyedén összekeverhető a licsi gyümölccsel, húsát ugyanúgy vörös, bőrszerű tüskék borítják. Ez az egyik leghíresebb gyümölcs Délkelet-Ázsiában, húsa édes és lédús, gyakran megtalálható konzerv vagy dzsem formájában. Nyersen fogyasztják gyümölcsként, vagy gyümölcssalátaként is, felmelegítve kínai ételekhez, esetleg bólé készítéséhez is tökéletesen megfelel. A rambután a szappanfafélék családjába tartozik, melynek érdekessége, hogy ezen családba tartozók magjából szappant készítenek.

Kumquat, a sokoldalú gyümölcs
A kumquat Kínából származik, narancsszerű megjelenése van, nem véletlenül, hiszen a citrusfélék családjába tartozik. Gyakran használják fel lekvárokhoz, zselékhez, és egyes alkoholos italokhoz. A tajvaniak gyakran készítenek belőle teát, hogy enyhítsék a torokfájásos panaszokat. Világos narancsszínű héja, és narancsszínű húsa van. A gyümölcsöt héjával együtt fogyasztják, kesernyés, édeskés íze miatt egészen különleges.
Garcinia cambogia, a fogyókúra megmentője
Ez az Indonéziában őshonos gyümölcs leginkább egy kis tökre hasonlít, majomgyümölcsként, és istenek eledeleként is emlegetik, főként zöld és halványsárga színekben pompázik. Manapság jelentős közfigyelemnek örvend a szervezetre gyakorolt jótékony hatásai miatt. A Garcinia amellett, hogy hatékony a zsírégetésben, az elfogyasztott szénhidrátok zsírrá alakulását is gátolja. Legendás képessége abban áll, hogy segítségével módosítható a szervezet zsír és szénhidrát felhasználása, így méltán nevezik a fogyókúrák megmentőjének is.
Buddha keze, a polipszerű citrom
Citrom csápokkal? Igen, létezik, ez az úgy nevezett Buddha keze gyümölcs, mely a citrusfélék családjába tartozik, húsa fehér, savanyú. Nagyon intenzív citrus illattal bír, ezért sokszor használják helységek illatosítására. Gyakran készítenek belőle likőröket, azonban önmagában ritkán fogyasztják savanyú íze miatt. Formája igencsak hasonlít az imádkozó Buddha kezeire, ezért többször találkozhatsz vele buddhista kolostorok kertjeiben.
Forrás:
www.eharmonia.hu
Fotó:
wikimédia
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.