Egészséges ételek – vagy csak reklám az egész? A teljes kiőrlésű búza és egyéb gabonafélék
- Dátum: 2013.09.16., 13:58
- anti-tápanyag, egészséges ételek, glutén intolerancia, gluténmentes, teljes kiőrlésű
„Ha egészségesek akarunk lenni, reggel úgy étkezzünk, mint egy király, délben, mint egy polgár, este pedig mint egy koldus.” Mégis sokan egy tál gabonapehellyel kezdjük a napot- vagy épp teljes kiőrlésű vajas kenyérrel…
Mint már említettük számos egészségesnek kikiáltott élelmiszer pontosan az ellenkezője annak, amit a reklámokkal teletűzdelt élelmiszeripar állít, köszönhetően ezeknek a rendkívül sikeres hirdetési kampányoknak. Tudományos okokkal magyarázható, hogy mely élelmiszerek jók az szervezetünknek, s melyek nem…

Szöges ellentétben azzal, amit már évek óta hallunk, és persze el is hittünk, már a teljes kiőrlésű gabonáról is elmondhatjuk, - természetesen egyértelmű tudományos bizonyítékok alapján - hogy gyakran károsabb hatással vannak szervezetünkre, mint amennyi a hasznunkra válik fogyasztásukból. A gabonafélék nagy mennyiségű olyan “anti-tápanyagot” és lektint tartalmaznak, amelyek károsíthatják a bélrendszerünket. A gabonának rostos része, vagy más néven korpa tartalmazza a legtöbb anti-tápanyagot, s ezek az összetevők gyulladást okozhatnak a bélrendszerben, illetve intesztinális permeabilitást, a bélrendszer falának elgyengülését vagyis “szivárgó bél” tüneteket.
Ebből a szempontból a búza, és más glutént tartalmazó szemestakarmányok a legrosszabbak a gabonafélék közül. A búzacsíra agglutinin tartalmáról (WGA) már megállapították és bizonyítást nyert, hogy gyulladást okoz, az immun-, keringési-, és idegrendszer számára immunotoxikus, kardiotoxikus és neurotoxikus, vagyis káros és a vérbe kerülve zavarja neurotranszmitter vagyis idegi funkciókat. Glutén intolerancia vagy másnéven a szervezet gluténnel szembeni érzékenysége lehet az okozója számos krónikus betegségnek, köztük olyan neurológiai és pszichiátriai betegségeknek, mint a depresszió, skizofrénia és az Alzheimer-kór. Rengetegen élen együtt a glutén intoleranciával úgy, hogy nem is tudnak róla, pedig ez egy elég alattomos betegség. Szinte minden típusú gabona hozzájárul az inzulin és leptin rezisztencia kialakulásához, vagyis így kiváltó oka lehet a legtöbb krónikus betegség, mint a cukorbetegség és rák kialakulásának.
Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden olyan termék, amely gluténmentes vagy kevés szénhidrátot tartalmaz az jó a szervezetünknek, mert ezek sok erősen feldolgozott elemeket tartalmaznak, így nem táplálóak. Csak annyit érnek, mint egy zacskó chips vagy bármilyen édes keksz vagy hasonlók. A sok gyorséttermi étel, valamint olyan készételek, amelyet ebben a felgyorsult életritmusban fogyasztunk – s melyekről azt állítják, hogy nem tartalmaznak glutént - olyan vegyületek kombinációit tartalmazzák, melyeket abból a célból fejlesztettek ki, hogy fokozza az ilyen ételek utáni vágyat, közben pedig blokkolja telítettség érzését az agyban. Elég, ha csak az ismert cégek különböző szendvicseire, vagy sült krumplijaira gondolunk… Ugye van benne valami!?...
Fotó:
pixabay.com
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.