Menü

Mit együnk, ha edzünk?

  • Dátum: 2013.09.02., 14:24

A válasz egyértelmű, ha profi, félprofi sportolók vagyunk, esetleg hosszú évek óta mozgunk rendszeresen. Ugyanakkor korántsem az, ha csak most csöppentünk bele a fejlett testkultúra világába.

Szokták mondani, az első és a legfontosabb az elhatározás. Azaz, ha elindultunk az úton, akkor már jön minden magától, ami részben igaz. Az biztos, hogy azoknak talán könnyebb, akik a gondolkodásváltást nem a sporttal, hanem egyéb élettani váltással, például táplálkozásuk megreformálásával kezdik el.

Ők már úgy húzzák fel a futócipőt, ülnek biciklire, vagy járnak konditerembe, hogy szervezetük többé-kevésbé megfelelő állapotban van. Persze a teljesítmény fokozása náluk is igényel némi korrekciót.

Nézzük, hogy a rendszeresen sportolóknak, mire érdemes odafigyelniük! Először is a megfelelő folyadékpótlás mellett a szénhidrátbevitelre, amelyet legegyszerűbben tészták, burgonyák, vagy teljes kiőrlésű gabonák fogyasztásával oldhatunk meg. A szintén szükséges fehérjét húsokból, tojásokból nyerhetünk, előbbinél érdemes előnyben részesíteni a csirke, vagy a marhahúst. Itt jönnek képbe a halak, amely a hazai táplálkozási gyakorlatból gyakran teljesen hiányoznak, pedig a fehérje mellett nagyon fontos az omega3 zsírsav  tartalmuk is.

A gyümölcsök közül a banán remek energiapótló, és nem szabad megfeledkezni a zöldségekről, és csonthéjasokról sem.

Az étkezéseknél érdemes odafigyelni a vitaminbevitelre (például: kalcium, magnézium, vas), és ha komolyabb teljesítményre vágyunk, speciálisan sportolóknak készült táplálék kiegészítőket is beszerezhetünk. Ami a beosztást illeti, természetesen fontos a rendszeresség, valamint a napi többszöri (akár négy-öt alkalom) étkezés.

Fotó:
pixabay.com

Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak

A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.