Menü

Mit együnk, ha edzünk?

  • Dátum: 2013.09.02., 14:24

A válasz egyértelmű, ha profi, félprofi sportolók vagyunk, esetleg hosszú évek óta mozgunk rendszeresen. Ugyanakkor korántsem az, ha csak most csöppentünk bele a fejlett testkultúra világába.

Szokták mondani, az első és a legfontosabb az elhatározás. Azaz, ha elindultunk az úton, akkor már jön minden magától, ami részben igaz. Az biztos, hogy azoknak talán könnyebb, akik a gondolkodásváltást nem a sporttal, hanem egyéb élettani váltással, például táplálkozásuk megreformálásával kezdik el.

Ők már úgy húzzák fel a futócipőt, ülnek biciklire, vagy járnak konditerembe, hogy szervezetük többé-kevésbé megfelelő állapotban van. Persze a teljesítmény fokozása náluk is igényel némi korrekciót.

Nézzük, hogy a rendszeresen sportolóknak, mire érdemes odafigyelniük! Először is a megfelelő folyadékpótlás mellett a szénhidrátbevitelre, amelyet legegyszerűbben tészták, burgonyák, vagy teljes kiőrlésű gabonák fogyasztásával oldhatunk meg. A szintén szükséges fehérjét húsokból, tojásokból nyerhetünk, előbbinél érdemes előnyben részesíteni a csirke, vagy a marhahúst. Itt jönnek képbe a halak, amely a hazai táplálkozási gyakorlatból gyakran teljesen hiányoznak, pedig a fehérje mellett nagyon fontos az omega3 zsírsav  tartalmuk is.

A gyümölcsök közül a banán remek energiapótló, és nem szabad megfeledkezni a zöldségekről, és csonthéjasokról sem.

Az étkezéseknél érdemes odafigyelni a vitaminbevitelre (például: kalcium, magnézium, vas), és ha komolyabb teljesítményre vágyunk, speciálisan sportolóknak készült táplálék kiegészítőket is beszerezhetünk. Ami a beosztást illeti, természetesen fontos a rendszeresség, valamint a napi többszöri (akár négy-öt alkalom) étkezés.

Fotó:
pixabay.com

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.