Menü

Ásványi anyagok: A kén

  • Dátum: 2013.08.30., 10:45

A kénről, mint ásványi anyagról, mostanában kevés szó esik, pedig nélkülözhetetlen az egészséges szervezet kialakulásához.

A kén a test valamennyi sejtjében előfordul. Nélkülözhetetlen ásványi anyag, mert a tiamin, a biotin képzéshez szükségünk van rá, ugyanis kén nélkül ezeket az anyagokat nem lehet szintetizálni.

Kén a keratin nevű fehérje előállításához is kell. Keratin nélkül ugyanis nem képződik egészséges haj, nem tudjuk a hajkoronánkat megőrizni, és a bőrszövetek felépítése is nehézkessé válna.

A kén jelentős szerepet játszik az inzulin és a heparin termelésében is. Az egységes szaporító szervek kialakulása és egészséges, megfelelő működése is elképzelhetetlen nélküle.

A kén segíti a porcok, az inak kialakulását, sőt a csontok létrejöttében is szerepet vállal.

Tudni kell még, hogy a kén felszívódását meggátolja a szervezetben felhalmozódott réz, az E-vitamin viszont segíti.

Semlegesíti a cigarettafüstöt és a szennyezett levegő mérgező hatását.

A kozmetika iparban pedig különféle krémek előállításához használják, mert kiváló gyógyszere egyes bőrbetegségeknek. Használják pattanásos, ekcémás bőrre, de a korpás fejbőrre is a kénes sampont ajánlják. Azok, akiknek az érzékeny a bőre, gyakran piros kiütések, allergiás tünetek jelentkeznek, használjanak kénes szappant. Ezeket a készítményeket a drogériákban, fitotékákban és a gyógyszertárakban is beszerezhetjük.

A kén ugyanakkor fontos növényi tápanyag is. Műtrágyákban is előszeretettel alkalmazzák, ugyanis rövid idő alatt érhetünk el jó eredményeket, nagy terméshozamot.

Fotó:
pixabay.com

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!