Menü

Ásványi anyagok: A kén

  • Dátum: 2013.08.30., 10:45

A kénről, mint ásványi anyagról, mostanában kevés szó esik, pedig nélkülözhetetlen az egészséges szervezet kialakulásához.

A kén a test valamennyi sejtjében előfordul. Nélkülözhetetlen ásványi anyag, mert a tiamin, a biotin képzéshez szükségünk van rá, ugyanis kén nélkül ezeket az anyagokat nem lehet szintetizálni.

Kén a keratin nevű fehérje előállításához is kell. Keratin nélkül ugyanis nem képződik egészséges haj, nem tudjuk a hajkoronánkat megőrizni, és a bőrszövetek felépítése is nehézkessé válna.

A kén jelentős szerepet játszik az inzulin és a heparin termelésében is. Az egységes szaporító szervek kialakulása és egészséges, megfelelő működése is elképzelhetetlen nélküle.

A kén segíti a porcok, az inak kialakulását, sőt a csontok létrejöttében is szerepet vállal.

Tudni kell még, hogy a kén felszívódását meggátolja a szervezetben felhalmozódott réz, az E-vitamin viszont segíti.

Semlegesíti a cigarettafüstöt és a szennyezett levegő mérgező hatását.

A kozmetika iparban pedig különféle krémek előállításához használják, mert kiváló gyógyszere egyes bőrbetegségeknek. Használják pattanásos, ekcémás bőrre, de a korpás fejbőrre is a kénes sampont ajánlják. Azok, akiknek az érzékeny a bőre, gyakran piros kiütések, allergiás tünetek jelentkeznek, használjanak kénes szappant. Ezeket a készítményeket a drogériákban, fitotékákban és a gyógyszertárakban is beszerezhetjük.

A kén ugyanakkor fontos növényi tápanyag is. Műtrágyákban is előszeretettel alkalmazzák, ugyanis rövid idő alatt érhetünk el jó eredményeket, nagy terméshozamot.

Fotó:
pixabay.com

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.