Fáradtságűző finomság
- Dátum: 2013.08.24., 09:25
A szilva nemcsak finom gyümölcs _ magas rosttartalma miatt a székrekedés és az aranyér ellensége, remek zsírmegkötő tulajdonsága miatt viszont a fogyókúrázók jó barátja. Itt a szilva idény, használjuk ki _ együnk nyersen, de akár télire is elraktározhatunk belőle, vagy lekvárt, dzsemet is készíthetünk.
A szilvát már az ókorban is ismerték és kedvelték. Ennek egyik ékes bizonyítéka, hogy az ókori Egyiptomban a fáraók sírhelyén, a piramisokban is aszalt szilvát helyeztek el az uralkodók mellé eledelként a túlvilágra vezető hosszú útra.

A szilva igen értékes gyümölcs, magas B-vitamin tartalma serkenti az agy, az idegrendszer anyagcseréjét, így segíti a gondolkodást, a tanulást, a memóriát.Fáradtságűző, frissítő, regeneráló gyümölcs, rendszeres fogyasztása nyugtatóan hat az idegrendszerre is.
Fontos még megemlíteni, hogy emésztési zavarok esetén az egyik legjobb gyógymód lehet a szilva fogyasztása. Salaktalanít, megszünteti a székrekedést, enyhén hashajtó hatású a benne található szorbitoknak köszönhetően. megelőzhetjük vele az aranyér kialakulását is.
A fogyókúrázóknak is ajánlott, hiszen megköti a felesleges zsírokat, enyhén vízhajtó is. Tisztítja a vért, csökkenti a vérnyomást, a magas koleszterin szintet.Indiában lázcsillapításra is alkalmazzák, a mi kultúránkban vese- és májbetegeknek, köszvényeseknek ajánlják, akiknek javulást, enyhülést hozhat a bajban. Aszalva is kiváló, egymagában, vagy vadételek mellé társítva.
Fogyaszthatjuk szószként főzve, lekvárnak, dzsemnek. Aki már főzött szilvalekvárt, jól tudja, hosszú ideig érdemes főzni, akár egy napig is, viszont cserébe cukor és tartósítószer nélkül is eltehető, megőrzi aromáját hosszú időn át.
Fotó:
pixabay.com
Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak
A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.