Fáradtságűző finomság
- Dátum: 2013.08.24., 09:25
A szilva nemcsak finom gyümölcs _ magas rosttartalma miatt a székrekedés és az aranyér ellensége, remek zsírmegkötő tulajdonsága miatt viszont a fogyókúrázók jó barátja. Itt a szilva idény, használjuk ki _ együnk nyersen, de akár télire is elraktározhatunk belőle, vagy lekvárt, dzsemet is készíthetünk.
A szilvát már az ókorban is ismerték és kedvelték. Ennek egyik ékes bizonyítéka, hogy az ókori Egyiptomban a fáraók sírhelyén, a piramisokban is aszalt szilvát helyeztek el az uralkodók mellé eledelként a túlvilágra vezető hosszú útra.

A szilva igen értékes gyümölcs, magas B-vitamin tartalma serkenti az agy, az idegrendszer anyagcseréjét, így segíti a gondolkodást, a tanulást, a memóriát.Fáradtságűző, frissítő, regeneráló gyümölcs, rendszeres fogyasztása nyugtatóan hat az idegrendszerre is.
Fontos még megemlíteni, hogy emésztési zavarok esetén az egyik legjobb gyógymód lehet a szilva fogyasztása. Salaktalanít, megszünteti a székrekedést, enyhén hashajtó hatású a benne található szorbitoknak köszönhetően. megelőzhetjük vele az aranyér kialakulását is.
A fogyókúrázóknak is ajánlott, hiszen megköti a felesleges zsírokat, enyhén vízhajtó is. Tisztítja a vért, csökkenti a vérnyomást, a magas koleszterin szintet.Indiában lázcsillapításra is alkalmazzák, a mi kultúránkban vese- és májbetegeknek, köszvényeseknek ajánlják, akiknek javulást, enyhülést hozhat a bajban. Aszalva is kiváló, egymagában, vagy vadételek mellé társítva.
Fogyaszthatjuk szószként főzve, lekvárnak, dzsemnek. Aki már főzött szilvalekvárt, jól tudja, hosszú ideig érdemes főzni, akár egy napig is, viszont cserébe cukor és tartósítószer nélkül is eltehető, megőrzi aromáját hosszú időn át.
Fotó:
pixabay.com
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.