A sav-bázis egyensúly
- Dátum: 2013.08.24., 09:37
Meglepő, de igen kevesen vannak tudatában annak, hogy étkezési szokásaink messzemenően meghatározzák testünk egészségét, sőt viselkedésünket, emberi kapcsolatainkat, gondolkozásunkat és tudatunk tisztaságát is. Ezért létfontosságú, hogy minél optimálisabban táplálkozzunk, lehetőleg megtartva a sav-bázis egyensúlyt a szervezetünkben.
A sok sav, savas élelmiszer alaposan megterheli a szervezetünket, károsan befolyásolja immunrendszerünket, feleslegesen növeli testsúlyunkat. Ezért igyekezzünk fenntartani a sav-bázis egyensúlyt. Vagyis próbáljunk minél több természetes élelmiszert fogyasztani, sok zöldséget, gyümölcsöt. Komoly táplálkozási hiba még, ha túl gyakran, túl sokat és túl gyorsan eszünk. Ha túl keveset iszunk, és néha nem árt böjtölni egy kicsit.

A cukor, a finomított élelmiszerek, a fehérliszt és társai a legnagyobb ellenségei a szervezetünknek. Ezeket is minimálisra kell redukálni az egészségünk érdekében, hogy elkerüljük a túlsavasodást.
Mit tehetünk, ehetünk hát, hogy megőrizzük, vagy visszanyerjük testünk, lelkünk egészségét?
Kurt Tepperwein, a téma szakértője szerint rendszeresen ellenőrizzük pH értékünket. Táplálkozásunk bázisokban gazdag legyen, vagyis fogyasszunk sok nyers almát, körtét, banánt, céklát, grapefruitot, metélőhagymát, narancsot, paprikát, retket, ribizlit, epret, sárgabarackot, sárgarépát, spenótot, tököt, zöldteát. Bázisokban gazdag még a borsó, a brokkoli, a burgonya, a baba, a káposzta, a fokhagyma, a gomba, a kivi, a kelkáposzta, vagy a vöröshagyma is. Természetesen a lista ezzel még nem teljes, viszont a savtöbbletet okozó élelmiszerek felsorolása legalább ugyanilyen hosszú. Kerülni kell többek között a mindenféle rántott, olajban sült dolgot, a chipset, a sós rágcsálnivalókat, a konzerveket, a leveskockát, a különböző fűszeres felvágottakat, a fehér kenyeret, vagy az alkohol fogyasztását is.
A sáv-bázis egyensúly megőrzése érdekében délig lehetőleg csak gyümölcsöt fogyasszunk, igyunk eleget, de lehetőleg csak szénsavmentes vizet, természetes gyümölcslevet, ne cukrozott, szénsavas italokat. Ne fogyasszunk túl sok cukrot és sót, kerüljük az élvezeti mérgeket, főleg a nikotint és az alkoholt. Együnk nyugodtan és rágjuk meg alaposan az ételt, de késő este már ne együnk semmit. Mozogjunk eleget mindennap. Alkalmanként pedig böjtöljünk. A legfontosabb pedig, hogy figyeljünk testünk szükségleteire.
Forrás:
Kurt Tepperwein: Savtalanítás
Fotó:
pixabay.com
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.