Menü

A sav-bázis egyensúly

  • Dátum: 2013.08.24., 09:37

Meglepő, de igen kevesen vannak tudatában annak, hogy étkezési szokásaink messzemenően meghatározzák testünk egészségét, sőt viselkedésünket, emberi kapcsolatainkat, gondolkozásunkat és tudatunk tisztaságát is. Ezért létfontosságú, hogy minél optimálisabban táplálkozzunk, lehetőleg megtartva a sav-bázis egyensúlyt a szervezetünkben.

A sok sav, savas élelmiszer alaposan megterheli a szervezetünket, károsan befolyásolja immunrendszerünket, feleslegesen növeli testsúlyunkat. Ezért igyekezzünk fenntartani a sav-bázis egyensúlyt. Vagyis próbáljunk minél több természetes élelmiszert fogyasztani, sok zöldséget, gyümölcsöt. Komoly táplálkozási hiba még, ha túl gyakran, túl sokat és túl gyorsan eszünk. Ha túl keveset iszunk, és néha nem árt böjtölni egy kicsit.

A cukor, a finomított élelmiszerek, a fehérliszt és társai a legnagyobb ellenségei a szervezetünknek. Ezeket is minimálisra kell redukálni az egészségünk érdekében, hogy elkerüljük a túlsavasodást.

Mit tehetünk, ehetünk hát, hogy megőrizzük, vagy visszanyerjük testünk, lelkünk egészségét?

Kurt Tepperwein, a téma szakértője szerint rendszeresen ellenőrizzük pH értékünket. Táplálkozásunk bázisokban gazdag legyen, vagyis fogyasszunk sok nyers almát, körtét, banánt, céklát, grapefruitot, metélőhagymát, narancsot, paprikát, retket, ribizlit, epret, sárgabarackot, sárgarépát, spenótot, tököt, zöldteát. Bázisokban gazdag még a borsó, a brokkoli, a burgonya, a baba, a káposzta, a fokhagyma, a gomba, a kivi, a kelkáposzta, vagy a vöröshagyma is. Természetesen a lista ezzel még nem teljes, viszont a savtöbbletet okozó élelmiszerek felsorolása legalább ugyanilyen hosszú. Kerülni kell többek között a mindenféle rántott, olajban sült dolgot, a chipset, a sós rágcsálnivalókat, a konzerveket, a leveskockát, a különböző fűszeres felvágottakat, a fehér kenyeret, vagy az alkohol fogyasztását is.

A sáv-bázis egyensúly megőrzése érdekében délig lehetőleg csak gyümölcsöt fogyasszunk, igyunk eleget, de lehetőleg csak szénsavmentes vizet, természetes gyümölcslevet, ne cukrozott, szénsavas italokat. Ne fogyasszunk túl sok cukrot és sót, kerüljük az élvezeti mérgeket, főleg a nikotint és az alkoholt. Együnk nyugodtan és rágjuk meg alaposan az ételt, de késő este már ne együnk semmit. Mozogjunk eleget mindennap. Alkalmanként pedig böjtöljünk. A legfontosabb pedig, hogy figyeljünk testünk szükségleteire.

Forrás:
Kurt Tepperwein: Savtalanítás

Fotó:
pixabay.com

Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.