Menü

Nehéz elkerülni

  • Dátum: 2013.08.17., 22:29

Talán nem túlzás rögtön az elején leszögezni, hogy mellőzni szinte egyenlő a lehetetlennel. Ugyanakkor érdemes közelről megismerni, mert a nagyobb, részletesebb tudás birtokában sokat tehetünk az egészségünkért.

Többször is foglalkoztunk már a cukorral, annak történetével, formáival és egészségkárosító hatásaival is. Most igyekszünk összefoglalni, mely élelmiszerek a „legfertőzöttebbek”.

A túlzott cukorfogyasztás elsősorban szív- és érrendszeri megbetegedéseket, és több más egyéb veszélyes bajt okozhat. És az igazság az, hogy a fejlett országok lakosságának jelentős része túl sok cukrot vesz magához. Ez persze a legtöbbször „le sem esik”, hiszen sokszor nem is tudjuk, hogy épp cukrot fogyasztottunk, ráadásul nem is kis mennyiségben. Egy példa: mindenki tudja, hogy a forgalomban lévő üdítők jelentős része sok cukrot tartalmaz, ez mégsem tudatosult még kellőképpen. A másik dolog, lehet, hogy épp a címkén lévő százalék (ajánlott napi beviteli érték) nyugtat meg valakit, egészen addig, amíg az apró betűt el nem olvassa. Ott ugyanis meglátja, hogy az értéket két, vagy két és fél deciliterre számolják és nem fél literre.

A címkéket érdemes böngészni, de még a legalaposabb, legfigyelmesebb vásárló sem tudja kiiktatni teljesen étrendjéből a cukrot. Ami nem baj, ha a mennyiséget csökkentjük, már nyertünk ügyünk van.

Az édesítőszerekkel sokan megnyugtatják magukat, pedig nem szabadna, hiszen ezek sem sokkal egészségesebbek a cukornál. A természetes édesítők ezzel szemben nem jelentenek zsákutcát, de nagyobb mennyiségben azokat sem érdemes használni.

A gyümölcsök cukrot tartalmaznak, a felesleg pedig zsírrá alakul szervezetünkben. Mértékletességre van tehát szükség esetükben is, különösen a banán, a szőlő, a cseresznye, a szilva, az ananász és a körte fogyasztására kell odafigyelni.

Az édesipari termékek használatát érdemes minimálisra csökkenteni, és a pékáruk összetevőit sem árt átnézni. Az alkoholfogyasztás szintén kényes pont a témában. A zöldségek viszont „minden mennyisében” jöhetnek, közülük a kukoricának, sütőtöknek, a sárgarépának és a zöldborsónak van kicsit magasabb szénhidrát tartalma.

Fotó:
pixabay.com

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?