Menü

A gyümölcsjoghurtokban esetenként túl sok a cukor egy felmérés szerint

  • Dátum: 2013.08.15., 14:22

A gyümölcsjoghurtok inkább számítanak cukros édességnek, mint egészséges finomságnak a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) felmérése szerint, az általuk vizsgált 16 gyümölcsjoghurtból mindössze kettő tartalmaz teljes értékű gyümölcsöt a hozzáadott cukornál nagyobb arányban.

Az egyesület az MTI-hez csütörtökön eljuttatott összefoglalója szerint az értékelés szempontjait a valódi gyümölcstartalom és az alacsony cukortartalom szerint határozták meg, illetve, hogy a termék ízét és színét ne aromák, színezékek, valamint glükóz-fruktóz szirup biztosítsák.

A megvizsgált termékek minősége széles skálán mozgott: míg egyes termékek 9-12 gramm gyümölcsöt tartalmaztak, addig a kevésbé gyümölcsösek csupán 2 grammnyit. A cukortartalmat tekintve bizonyos termékeknél nagyon nagy a hozzáadott cukor és fruktóz-glükóz szirup aránya, ez 6 grammtól 12 grammig terjed.

A becslést nehezítette, hogy a cukortartalom feltüntetésénél együtt szerepel a tejcukor és a hozzáadott répacukor, cukorszirup - tették hozzá.

A közlemény szerint a 16 gyümölcsjoghurt közül két termék, a Cserpes epres joghurt és a Spar Natur Bio szamócás gyümölcsjoghurt ért el előkelő helyezést. E termékek teljes értékű gyümölcsöt tartalmaznak a hozzáadott cukormennyiségnél nagyobb arányban, valamint előbbi egyáltalán nem tartalmazott adalékanyagot, míg utóbbi esetében csak természetes anyagokat mutatott ki a vizsgálat.

A legrosszabb eredmények a kevés gyümölcs-, nagy cukortartalom, és a sok adalékanyag miatt születtek, az utolsó helyet ezért a Danone Könnyű és Finom epres gyümölcsjoghurtja érdemelte ki - ismertették, hozzátéve, hogy ebben a termékben a sok adalékanyag és cukor mellé valódi gyümölcs helyett csak gyümölcskoncentrátum került.

Nem sokkal kapott jobb értékelést az Alföldi Tej Kft. által gyártott Magyar joghurt: bár ez több gyümölcsöt tartalmazott a legrosszabb minőségű terméknél, de sok pontot veszített az adalékanyagok - aroma, stabilizátor, színezék, savanyúságot szabályozó anyag, tartósítószer - , a magas cukortartalom és a hiányos címkeinformáció miatt.

Külön érdekessége a tesztnek az egyesület szerint, hogy a Danone hat terméke a magas gyümölcs- és viszonylag alacsony cukortartalmú jobb minőségtől a sereghajtó gyenge kategóriájúig széles skálán szerepel, viszont az adalékanyaggal egyiknél sem spórolnak.

Forrás:
MTI

Fotó:
pixabay.com

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!