Menü

A gyümölcsjoghurtokban esetenként túl sok a cukor egy felmérés szerint

  • Dátum: 2013.08.15., 14:22

A gyümölcsjoghurtok inkább számítanak cukros édességnek, mint egészséges finomságnak a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) felmérése szerint, az általuk vizsgált 16 gyümölcsjoghurtból mindössze kettő tartalmaz teljes értékű gyümölcsöt a hozzáadott cukornál nagyobb arányban.

Az egyesület az MTI-hez csütörtökön eljuttatott összefoglalója szerint az értékelés szempontjait a valódi gyümölcstartalom és az alacsony cukortartalom szerint határozták meg, illetve, hogy a termék ízét és színét ne aromák, színezékek, valamint glükóz-fruktóz szirup biztosítsák.

A megvizsgált termékek minősége széles skálán mozgott: míg egyes termékek 9-12 gramm gyümölcsöt tartalmaztak, addig a kevésbé gyümölcsösek csupán 2 grammnyit. A cukortartalmat tekintve bizonyos termékeknél nagyon nagy a hozzáadott cukor és fruktóz-glükóz szirup aránya, ez 6 grammtól 12 grammig terjed.

A becslést nehezítette, hogy a cukortartalom feltüntetésénél együtt szerepel a tejcukor és a hozzáadott répacukor, cukorszirup - tették hozzá.

A közlemény szerint a 16 gyümölcsjoghurt közül két termék, a Cserpes epres joghurt és a Spar Natur Bio szamócás gyümölcsjoghurt ért el előkelő helyezést. E termékek teljes értékű gyümölcsöt tartalmaznak a hozzáadott cukormennyiségnél nagyobb arányban, valamint előbbi egyáltalán nem tartalmazott adalékanyagot, míg utóbbi esetében csak természetes anyagokat mutatott ki a vizsgálat.

A legrosszabb eredmények a kevés gyümölcs-, nagy cukortartalom, és a sok adalékanyag miatt születtek, az utolsó helyet ezért a Danone Könnyű és Finom epres gyümölcsjoghurtja érdemelte ki - ismertették, hozzátéve, hogy ebben a termékben a sok adalékanyag és cukor mellé valódi gyümölcs helyett csak gyümölcskoncentrátum került.

Nem sokkal kapott jobb értékelést az Alföldi Tej Kft. által gyártott Magyar joghurt: bár ez több gyümölcsöt tartalmazott a legrosszabb minőségű terméknél, de sok pontot veszített az adalékanyagok - aroma, stabilizátor, színezék, savanyúságot szabályozó anyag, tartósítószer - , a magas cukortartalom és a hiányos címkeinformáció miatt.

Külön érdekessége a tesztnek az egyesület szerint, hogy a Danone hat terméke a magas gyümölcs- és viszonylag alacsony cukortartalmú jobb minőségtől a sereghajtó gyenge kategóriájúig széles skálán szerepel, viszont az adalékanyaggal egyiknél sem spórolnak.

Forrás:
MTI

Fotó:
pixabay.com

Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.