Menü

Edd magad boldoggá: ételek a pozitív hangulatért

  • Dátum: 2013.08.14., 14:19

Tudtad, hogy ételeid jelentős hatással vannak az érzelmeidre? Akik rendszeresen fogyasztanak a hangulatot pozitívan befolyásoló tápanyagot, akár a depressziót is legyőzhetik, és könnyebben átvészelik a lelki megrázkódtatásokat. Íme, a legfontosabb élelmiszerek listája – a jókedvért!

Tonhal
Sok B6-vitamint tartalmaz. Ez pedig általában kis mennyiségben található csak meg a depresszióban szenvedők szervezetében.

Banán
Amellett, hogy bőséges benne a B6-vitamin, növeli a szervezeted szerotinin szintjét. Így a nemi vágyadra is jótékonyan hat.

Narancs
A rosszkedv sok esetben a fáradtság számlájára írható. Úgy érzed, hogy egy hosszú éjszaka után is nehezen nyitod ki a szemedet? Egyél rengeteg C-vitamint tartalmazó narancsot! Ez az egyik legjobb természetes stresszellenes gyümölcs. Ráadásul a testedet is fiatalabban tartja. Alternatívaként almát, citromot is ajánlunk. Elfogyasztod, és már fittebbnek is érzed magad.

Dió
Sok omega-3-at tartalmaz. E zsírsavat az „agy táplálékának” is nevezzük. A dióval kivédhetjük a hangulatingadozást.

Csokoládé
Ki ne hallott volna arról, hogy e finomság pozitívan befolyásolja hangulatunkat? Stimulál, felpörget, hisz fogyasztása által endorfin hormon szabadul fel szervezetünkben. Vizsgázóknak is ajánlott, mivel serkenti az agyműködést.

Lazac
Ugyancsak gazdag omega-3 zsírsavakban. Tehát enyhíti a depressziót, továbbá csökkenti az agresszivitást és a haragot.

Humusz

Tény, hogy a depresszió oka lehet az ingadozó vércukorszint. Ezt humusz fogyasztásával hatékonyan kezelheted. Ráadásul rengeteg rostot és fehérjét tartalmaz.

Dinnye
Segít az ellazulásban. Ösztönzi szervezetedben a nitrogén-oxid termelését, aminek az a feladata, hogy ellazítsa az izmokat és az ereket.

Forrás:
www.eharmonia.hu

Fotó:
sxc.hu

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!