Menü

Edd magad boldoggá: ételek a pozitív hangulatért

  • Dátum: 2013.08.14., 14:19

Tudtad, hogy ételeid jelentős hatással vannak az érzelmeidre? Akik rendszeresen fogyasztanak a hangulatot pozitívan befolyásoló tápanyagot, akár a depressziót is legyőzhetik, és könnyebben átvészelik a lelki megrázkódtatásokat. Íme, a legfontosabb élelmiszerek listája – a jókedvért!

Tonhal
Sok B6-vitamint tartalmaz. Ez pedig általában kis mennyiségben található csak meg a depresszióban szenvedők szervezetében.

Banán
Amellett, hogy bőséges benne a B6-vitamin, növeli a szervezeted szerotinin szintjét. Így a nemi vágyadra is jótékonyan hat.

Narancs
A rosszkedv sok esetben a fáradtság számlájára írható. Úgy érzed, hogy egy hosszú éjszaka után is nehezen nyitod ki a szemedet? Egyél rengeteg C-vitamint tartalmazó narancsot! Ez az egyik legjobb természetes stresszellenes gyümölcs. Ráadásul a testedet is fiatalabban tartja. Alternatívaként almát, citromot is ajánlunk. Elfogyasztod, és már fittebbnek is érzed magad.

Dió
Sok omega-3-at tartalmaz. E zsírsavat az „agy táplálékának” is nevezzük. A dióval kivédhetjük a hangulatingadozást.

Csokoládé
Ki ne hallott volna arról, hogy e finomság pozitívan befolyásolja hangulatunkat? Stimulál, felpörget, hisz fogyasztása által endorfin hormon szabadul fel szervezetünkben. Vizsgázóknak is ajánlott, mivel serkenti az agyműködést.

Lazac
Ugyancsak gazdag omega-3 zsírsavakban. Tehát enyhíti a depressziót, továbbá csökkenti az agresszivitást és a haragot.

Humusz

Tény, hogy a depresszió oka lehet az ingadozó vércukorszint. Ezt humusz fogyasztásával hatékonyan kezelheted. Ráadásul rengeteg rostot és fehérjét tartalmaz.

Dinnye
Segít az ellazulásban. Ösztönzi szervezetedben a nitrogén-oxid termelését, aminek az a feladata, hogy ellazítsa az izmokat és az ereket.

Forrás:
www.eharmonia.hu

Fotó:
sxc.hu

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?