Menü

Ásványi anyagok: A molibdén

  • Dátum: 2013.08.12., 10:24

A molibdén ugyan a szervezetünkben csekély mértékben megtalálható ásványi anyag, azonban nélkülözhetetlen az egészségünkhöz.

A molibdén igen értékes ásványi anyag, amely nemcsak az ember, hanem más élő szervezet számára is fontos. A levegő nitrogénjét megkötő baktériumok, vagy a kékalgák számára például nélkülözhetetlen. Az emberi szervezetben pedig több enzim működését is segíti.
Lássuk hát konkrétan is.

A molibdén segítségünkre van, hogy a zsírok energiává alakuljanak., sőt bizonyos káros anyagok ártalmatlanításáért is felel. Befolyásolja a vas, a réz és a cink háztartásunkat.

A férfiak számára különösen fontos, hiszen a nemzőképesség fenntartásához elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű molibdén, ahogy a férfi potenciálhoz is.
A molibdén részt vesz a purinanyagcserében is, amikor a purin húgysavá alakul a szervezetünklben.

Olyan nyomelem, amely véd a fogszuvasodás, illetve a különböző ínyproblémák ellen is. Szinten tartja az idegrendszert, csökkenti az allergia, az asztma tüneteit, ugyanakkor lebontja az alkoholt. Segít elkerülni az ízületi bántalmakat és a reumát.

A molibdénnel akár trágyázni is lehet. Érdemes kipróbálni, hiszen 500 százalékos terméshozamot is várhatunk utána.
A molibdén főként a zöld színű zöldségekben, a kelkáposztában, a spenótban, a sóskában fordul elő nagy mennyiségben, de a szervezet hozzájuthat még a diófélékből, az olajos magvakból, a búzából, rozsból, árpából, a méhpollenből, a vörösbabból és lencséből, valamint a barnarizsből is.

Egy felnőtt átlagos napi szükséglete 100-150 mikrogramm.

További érdekesség, hogy nyelvújításkor ólanynak hívták ezt az anyagot, s még az acéliparban is hasznosítják ötvözőelemként, hiszen a természetben ezüstfehér, nagy keménységű fémként fordul elő.

Fotó:
pixabay.com

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!