Ásványi anyagok: A molibdén
- Dátum: 2013.08.12., 10:24
A molibdén ugyan a szervezetünkben csekély mértékben megtalálható ásványi anyag, azonban nélkülözhetetlen az egészségünkhöz.
A molibdén igen értékes ásványi anyag, amely nemcsak az ember, hanem más élő szervezet számára is fontos. A levegő nitrogénjét megkötő baktériumok, vagy a kékalgák számára például nélkülözhetetlen. Az emberi szervezetben pedig több enzim működését is segíti.
Lássuk hát konkrétan is.
A molibdén segítségünkre van, hogy a zsírok energiává alakuljanak., sőt bizonyos káros anyagok ártalmatlanításáért is felel. Befolyásolja a vas, a réz és a cink háztartásunkat.

A férfiak számára különösen fontos, hiszen a nemzőképesség fenntartásához elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű molibdén, ahogy a férfi potenciálhoz is.
A molibdén részt vesz a purinanyagcserében is, amikor a purin húgysavá alakul a szervezetünklben.
Olyan nyomelem, amely véd a fogszuvasodás, illetve a különböző ínyproblémák ellen is. Szinten tartja az idegrendszert, csökkenti az allergia, az asztma tüneteit, ugyanakkor lebontja az alkoholt. Segít elkerülni az ízületi bántalmakat és a reumát.
A molibdénnel akár trágyázni is lehet. Érdemes kipróbálni, hiszen 500 százalékos terméshozamot is várhatunk utána.
A molibdén főként a zöld színű zöldségekben, a kelkáposztában, a spenótban, a sóskában fordul elő nagy mennyiségben, de a szervezet hozzájuthat még a diófélékből, az olajos magvakból, a búzából, rozsból, árpából, a méhpollenből, a vörösbabból és lencséből, valamint a barnarizsből is.
Egy felnőtt átlagos napi szükséglete 100-150 mikrogramm.
További érdekesség, hogy nyelvújításkor ólanynak hívták ezt az anyagot, s még az acéliparban is hasznosítják ötvözőelemként, hiszen a természetben ezüstfehér, nagy keménységű fémként fordul elő.
Fotó:
pixabay.com
Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak
A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.