Ásványi anyagok: A molibdén
- Dátum: 2013.08.12., 10:24
A molibdén ugyan a szervezetünkben csekély mértékben megtalálható ásványi anyag, azonban nélkülözhetetlen az egészségünkhöz.
A molibdén igen értékes ásványi anyag, amely nemcsak az ember, hanem más élő szervezet számára is fontos. A levegő nitrogénjét megkötő baktériumok, vagy a kékalgák számára például nélkülözhetetlen. Az emberi szervezetben pedig több enzim működését is segíti.
Lássuk hát konkrétan is.
A molibdén segítségünkre van, hogy a zsírok energiává alakuljanak., sőt bizonyos káros anyagok ártalmatlanításáért is felel. Befolyásolja a vas, a réz és a cink háztartásunkat.
A férfiak számára különösen fontos, hiszen a nemzőképesség fenntartásához elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű molibdén, ahogy a férfi potenciálhoz is.
A molibdén részt vesz a purinanyagcserében is, amikor a purin húgysavá alakul a szervezetünklben.
Olyan nyomelem, amely véd a fogszuvasodás, illetve a különböző ínyproblémák ellen is. Szinten tartja az idegrendszert, csökkenti az allergia, az asztma tüneteit, ugyanakkor lebontja az alkoholt. Segít elkerülni az ízületi bántalmakat és a reumát.
A molibdénnel akár trágyázni is lehet. Érdemes kipróbálni, hiszen 500 százalékos terméshozamot is várhatunk utána.
A molibdén főként a zöld színű zöldségekben, a kelkáposztában, a spenótban, a sóskában fordul elő nagy mennyiségben, de a szervezet hozzájuthat még a diófélékből, az olajos magvakból, a búzából, rozsból, árpából, a méhpollenből, a vörösbabból és lencséből, valamint a barnarizsből is.
Egy felnőtt átlagos napi szükséglete 100-150 mikrogramm.
További érdekesség, hogy nyelvújításkor ólanynak hívták ezt az anyagot, s még az acéliparban is hasznosítják ötvözőelemként, hiszen a természetben ezüstfehér, nagy keménységű fémként fordul elő.
Fotó:
pixabay.com
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?