Tej: ártalmas élelmiszer?
- Dátum: 2013.08.07., 15:58
Ugyan még mindig sokakban él a tévhit, miszerint a tej élet, erő, egészség, azonban egyre több kutatás és orvosi vélemény árulkodik arról, hogy a nagymértékű tejfogyasztás bizony ártalmas lehet az egészségünkre.
A tej rendkívül gazdag kálcium és D-vitamin forrás, épp ezért sok anyuka az anyatejes szoptatást, illetve a tápszeres táplálást ezzel cseréli le, váltja fel. Rosszul teszik, s bár ESL, UHT, pasztőrizált technológiára hivatkozva állítják, hogy egészséges folyadékot itatnak a gyermekeikkel, valójában manipulált élelmiszert adnak neki.
Miért manipulált élelmiszer a tej? Hogy erre a kérdésre pontos választ adhassunk érdemes időutazást tenni. A mai tejkultúránk legalább tízezer éves a kutatók szerint. Azonban a 19. század közepéig a tehenek többsége az élete során nagyjából 200 liter tejet adott. Ma ez a szám 35 ezer literre ugrott. Adódik a kérdés, hogy érte el ezt az ugrást az emberiség? A teheneket különböző, nem természetesen módon, arra ösztökélték, hogy még többet egyenek, még több tejet termeljenek.

S bár hazánkban csakis azt az élelmiszert lehet tejként árulni, ami csak tejet és semmi egyebet nem tartalmaz, azért érdemes mikroszkópikusan is megvizsgálni.
Az UHT, ESL, illetve a pasztőrizálás segítségével a legtöbb kórokozót, baktériumot kiirtják a tejből. De nem mindent. Mert például a tehenek teje tartalmaz bizonyos progeszteron nevű anyagot _ ennek mennyisége attól függ, hogy az említett állatok milyen arányban vemhesek _ s ez bejutva a szervezetbe átalakul és a különböző aknék, pattanások, bőrbetegségek kialakulásáért felel is.
Nem is gondolnánk, de nagyon sok tejben találhatóak gyógyszermaradványok, női hormonok, nyugtatók. Persze ezt nem az állattartók juttatják a tehenek szervezetébe, kívülről bevitt anyagok ezek, amelyek a vízzel, a különböző takarmányokkal jutnak az állatokba.
A lista ezzel még nem teljes. Beszéljünk inkább arról, hogy a tej rendszeres fogyasztása bizony többféle, igen komoly betegség kialakulásáért részben, vagy teljesen felelős. Nem hinnénk, de a gyerekeknél állandó felsőlégúti gyulladást, székrekedést okoz a sok kakaó és langyos tej, nem véletlenül mondják az óvodában is, ha megfázott a gyerek, esetleg lázas, köhög, akkor a tejet néhány napig vegyük ki az étrendjéből. Az állandó tej segíti az asztma, gyomorfekély, valamint különböző emésztőszervi problémák kialakulását is. De a tejfogyasztás felelhet a szívinfarktus, az allergia, a csontritkulás, vagy bizonyos daganatos betegségek kialakulásáért is.
Persze most sokan elgondolkodnak, hogy akkor, miként juthatnak a hiányzó kálciumhoz, D-vitaminhoz, foszforhoz, ami bizony a tejben mind megtalálható. Megfelelő egészséges táplálkozással nem kell aggódnunk. A spenót, vagy a sóska például legalább kétszer annyi kálciumot tartalmaz, mint a tej. Persze a lista ezzel még nem teljes, igen változatos zöldségeket, gyümölcsöket találunk, amelyek segítenek pótolni a vitaminokat, ásványi anyagokat.
Fotó:
pixabay.com
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.