Menü

Hűsítő és egészséges

  • Dátum: 2013.08.04., 10:19

A görögdinnye legkiválóbb antioxidánsok egyike, ezért rendszeres fogyasztása megvéd az ízületi gyulladásoktól, a szívrohamtól és a daganatos betegségektől is.

A görögdinnye az immunrendszer egyik legjobb barátja, rengeteg ásványi anyagot tartalmaz és jelentős a B, C vitamin tartalma is, így egy szelet elfogyasztásával meg is oldhatjuk a napi szükségletet ezekből.

Zsírt egyáltalán nem tartalmaz, a 90 százaléka víz, rendszeres fogyasztásával a hasi testzsír ellen is felvehetjük a harcot.
Pozitívan befolyásolja az emésztésünket, a vesére, májra egyaránt j hatással van, főleg azért, mert magas a vas, a cink és a magnézium tartalma.
Rengeteg antioxidánst tartalmaz, így megóv minket a szívrohamtól, a daganattól, az ízületi gyulladástól, sőt az időskori vakság egyik legjobb ellenszere.

A Magyar Távirati Iroda péntek este adott hírt arról, hogy hazánkban már 5650 hektáron termelnek dinnyét, amely azt eredményezi, hogy a görögdinnye a magyar mezőgazdaság egyik húzóága lett. Az ágazat mintegy 25 ezer embert foglalkoztat, közvetlen termeléssel pedig 10-12 ezren foglalkoznak.

Érdekesség, hogy az ország egyik, dinnye termelésben meghatározott vidékén, a medgyesegyházi termőtájon naponta 100-500 kamiont raknak meg dinnyével. Jelenleg egyébként a dinnye szezon a közepénél tart és a magyar gyümölcs kiváló minőségét jelzi, hogy a cukortartalma meghaladja a tíz százalékot is.

Akinek kiskertje van, az is megpróbálkozhat a dinnye termesztéssel, ehhez a legjobb, ha palántázik, de magról is érdemes belevágni. Fontos, hogy szélvédett, napos helyre ültessük a dinnyét, s rendszeresen locsoljuk. Azt is érdemes még tudni, hogy a legjobb olyan helyen nevelni, ahol legalább nyolc-tíz éve nem ültettek ilyen gyümölcsöt, vagy alkalmazzunk vetésforgót. Amikor már a dinnye szára száraz, akkor biztosan érett és édes. Eszerint az üzletekben is válogathatunk.

Fotó:
pixabay.com

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!