Ronda és egészséges – az ananász
- Dátum: 2013.08.02., 16:27
Fura növényt hoztak haza Európába annak idején Amerika felfedezői. Az újdonság először is nagyon csúnya volt, másodszor érdekes íz világgal ismertette meg az öreg kontinens lakóit.
Mi sem természetesebb, hogy a Dél- és Közép-Amerikából származó ananász a tehetősek kiváltsága volt az Európába kerülés utáni évszázadokban. Az egyszikűek osztályába, a perjevirágúak rendjébe és a broméliafélék családjába tartozó növény népszerűségét nem ki részben annak köszönhette, hogy mai szófordulattal élve a hódítók szemében csúnya volt és finom. Kívülről nem volt túl bizalomgerjesztő, a gyümölcs húsának különleges, keserű-édes íze azonban gyorsan meghódította az arisztokrata szíveket.
Az ananász hazájában, Amerikában persze ekkor már jól ismerték a növényt, sőt termesztették is azt. Európában ez nem volt ilyen egyszerű, bár az ananász viszonylag jól bírja a szélsőségesebb körülményeket is, európai termesztéséhez komolyabb botanikus szaktudásra, illetve melegházra volt szükség. A 17-18. századra aztán már a világ számos részét meghódította a növény, amely Magyarországon is megjelent.
Az ananász a gyógyászatban és az egészséges életmódban is komoly tekintélyt vívott ki magának. Diéták kedvelt eszköze, amely többek között gazdag vitaminokban és jelentős a kalcium, kálium, vas és magnéziumtartalma. Immunrendszer erősítő, serkenti az anyagcserét, jó hatással van a vízháztartásra és az emésztésre. Persze nem mellékes a kiemelkedő kulináris szerepe sem.
Fotó:
pixabay.com
Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.
Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.