Menü

Fehér helyett barnát

  • Dátum: 2013.07.24., 11:45

Az utóbbi időszakban annyi rosszat hallani a különböző, minden nap használt pékáruk egészségünkre gyakorolt hatásairól, hogy érdemes kicsit jobban körülnézni az üzletek polcain és a termékek címkéin.

Ma már köztudott, hogy a fehér kenyér jóval gyengébb tulajdonságú, mint teljes kiőrlésű lisztből készült társai. Az annak idején a hatékonyabb élelmezési viszonyok elérése érdekében „kitalált” fehér liszt nélkülöz egy sor vitamint, valamint rost és ásványi anyagot. Ennek az az oka, hogy őrléskor szétválasztják a búzaszemet az egészséges korpától, azaz a terméshéj, valamint a csírarésztől.

Semmi gond – mondhatjuk, hiszen az üzletekben, különösen a hipermarketekben hatalmas választékát találjuk a sötétebb színű péksüteményeknek, kenyereknek, csakhogy a helyzet természetesen nem ilyen egyszerű. Attól, hogy valami barna, még nem biztos, hogy egészséges, sokfajta kenyér ugyanis a hozzáadott színezék (kakaópor, karamell) miatt színes és nem a teljes kiőrlésű liszt használatától. Sajnos a kenyereknél nem mindig találni részletes leírást a készítési módról és az összetevőkről, de néhány apró fogással leleplezhetjük a kakukktojásokat. Az egyik ilyen fogás a súly, valamint az állag. A teljes kiőrlésű lisztből készültek tömörebbnek, nehezebbnek kell lennie. Az illat is árulkodó lehet, utalhat például a színezék használatára.

Mindenképpen érdemes tehát ellenőrizni a terméket, ha pedig nem bízunk a bolti áruban, otthon is megsüthetjük kenyerünket. Az alapanyagokat mi választjuk, ma már rengeteg recept elérhető és nem is feltétlenül van hozzájuk szükség kenyérsütőre.

Az úgynevezett Graham-liszt egészségesebb, mint a fehér liszt, de nem teljes kiőrlésű gabonából készül. Érdemes azonban kipróbálni a tönkölybúzából, rozsból, vagy zabból előállított pékárukat, hiszen ezek rost, vitamin, valamint antioxidáns tartalma jelentős.

Fotó:
sxc.hu

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!