Fehér helyett barnát
- Dátum: 2013.07.24., 11:45
Az utóbbi időszakban annyi rosszat hallani a különböző, minden nap használt pékáruk egészségünkre gyakorolt hatásairól, hogy érdemes kicsit jobban körülnézni az üzletek polcain és a termékek címkéin.
Ma már köztudott, hogy a fehér kenyér jóval gyengébb tulajdonságú, mint teljes kiőrlésű lisztből készült társai. Az annak idején a hatékonyabb élelmezési viszonyok elérése érdekében „kitalált” fehér liszt nélkülöz egy sor vitamint, valamint rost és ásványi anyagot. Ennek az az oka, hogy őrléskor szétválasztják a búzaszemet az egészséges korpától, azaz a terméshéj, valamint a csírarésztől.

Semmi gond – mondhatjuk, hiszen az üzletekben, különösen a hipermarketekben hatalmas választékát találjuk a sötétebb színű péksüteményeknek, kenyereknek, csakhogy a helyzet természetesen nem ilyen egyszerű. Attól, hogy valami barna, még nem biztos, hogy egészséges, sokfajta kenyér ugyanis a hozzáadott színezék (kakaópor, karamell) miatt színes és nem a teljes kiőrlésű liszt használatától. Sajnos a kenyereknél nem mindig találni részletes leírást a készítési módról és az összetevőkről, de néhány apró fogással leleplezhetjük a kakukktojásokat. Az egyik ilyen fogás a súly, valamint az állag. A teljes kiőrlésű lisztből készültek tömörebbnek, nehezebbnek kell lennie. Az illat is árulkodó lehet, utalhat például a színezék használatára.
Mindenképpen érdemes tehát ellenőrizni a terméket, ha pedig nem bízunk a bolti áruban, otthon is megsüthetjük kenyerünket. Az alapanyagokat mi választjuk, ma már rengeteg recept elérhető és nem is feltétlenül van hozzájuk szükség kenyérsütőre.
Az úgynevezett Graham-liszt egészségesebb, mint a fehér liszt, de nem teljes kiőrlésű gabonából készül. Érdemes azonban kipróbálni a tönkölybúzából, rozsból, vagy zabból előállított pékárukat, hiszen ezek rost, vitamin, valamint antioxidáns tartalma jelentős.
Fotó:
sxc.hu
Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak
A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.