Menü

Kifogástalanul, frissen

  • Dátum: 2013.07.20., 22:03

A salátakészítésnél egyszerűbb konyhai művelet nem létezik. Persze azért nem árt megfogadni néhány jó tanácsot.

A salátához mindig kifogástalan, friss alapanyagokat használjunk. A megtisztított nyersanyagokat ne áztassuk, mert a vitaminok, ásványi sók egy része kioldódik, így a saláta biológiai értéke csökken. Ugyanilyen megfontolásból a zöldségeket lehetőleg rövid lében főzzük, és ha mód van rá, akkor a levét is használjuk fel. Zöldségeinket gőzben is megpuhíthatjuk, így az értékes anyagok kioldódása csökken.

A szemnek is tetszetősebb, ha a zöldeket egyenletesre daraboljuk. Nyersanyagainkat vékonyan hámozzuk meg, mert általában a héj alatti rész tartalmazza a legtöbb értékes tápanyagot, vitamint. Fontos, hogy a zöld leveleket gondosan leszárítsuk, mert ha nedvesek, a salátaöntet nem tapad meg rajtuk.

Óvakodjunk a túlzott, mértéktelen fűszerezéstől. Két-három fűszernövény használata legtöbbször bőségesen elegendő.
A nyers, zöld salátákat csak tálalás előtt keverjük össze, mindig hidegen és ropogósan tálaljuk. A főtt salátákat viszont már tálalás előtt egy-két órával készítsük el, hogy az ízek összeérjenek.

A vegyes salátákat könnyedén keverjük, ne törjük meg az alapanyagokat. A keveréshez fa-, üveg-, vagy műanyag kanalat használjunk.
A salátalét, a dresszinget, az öntetet mindig üveg-, porcelán-, esetleg műanyag edényben tároljuk, így megakadályozhatjuk, hogy a savas anyagok a fémet kioldva kellemetlen mellékízt kapjanak, esetleg mérgező vegyületeke keletkezzenek. A salátalé készítésének fontos szabálya, hogy előbb a sót, majd az ecetet, vagy a citromlevet, végül a cukrot adjuk hozzá.

Az öntetek készítésekor nagy figyelmet kell fordítani a felhasznált olajok minőségére, mert a napraforgó- és repceolaj könnyen avasodik. Használjunk inkább olívaolajat, amely a legalkalmasabb a saláta készítéshez. Íze viszonylag semleges, lehűtve vajszerűen sűrűsödik. Szólnunk kell még a pálma-, vagy kókusz-, a szezám-, a dió, a mákolajról is, amelyek ugyancsak kiváló alapanyagai lehetnek egy remek salátaöntetnek.

Forrás:
Tusor András: Salátástál

Fotó:
sxc.hu

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!