Menü

Kifogástalanul, frissen

  • Dátum: 2013.07.20., 22:03

A salátakészítésnél egyszerűbb konyhai művelet nem létezik. Persze azért nem árt megfogadni néhány jó tanácsot.

A salátához mindig kifogástalan, friss alapanyagokat használjunk. A megtisztított nyersanyagokat ne áztassuk, mert a vitaminok, ásványi sók egy része kioldódik, így a saláta biológiai értéke csökken. Ugyanilyen megfontolásból a zöldségeket lehetőleg rövid lében főzzük, és ha mód van rá, akkor a levét is használjuk fel. Zöldségeinket gőzben is megpuhíthatjuk, így az értékes anyagok kioldódása csökken.

A szemnek is tetszetősebb, ha a zöldeket egyenletesre daraboljuk. Nyersanyagainkat vékonyan hámozzuk meg, mert általában a héj alatti rész tartalmazza a legtöbb értékes tápanyagot, vitamint. Fontos, hogy a zöld leveleket gondosan leszárítsuk, mert ha nedvesek, a salátaöntet nem tapad meg rajtuk.

Óvakodjunk a túlzott, mértéktelen fűszerezéstől. Két-három fűszernövény használata legtöbbször bőségesen elegendő.
A nyers, zöld salátákat csak tálalás előtt keverjük össze, mindig hidegen és ropogósan tálaljuk. A főtt salátákat viszont már tálalás előtt egy-két órával készítsük el, hogy az ízek összeérjenek.

A vegyes salátákat könnyedén keverjük, ne törjük meg az alapanyagokat. A keveréshez fa-, üveg-, vagy műanyag kanalat használjunk.
A salátalét, a dresszinget, az öntetet mindig üveg-, porcelán-, esetleg műanyag edényben tároljuk, így megakadályozhatjuk, hogy a savas anyagok a fémet kioldva kellemetlen mellékízt kapjanak, esetleg mérgező vegyületeke keletkezzenek. A salátalé készítésének fontos szabálya, hogy előbb a sót, majd az ecetet, vagy a citromlevet, végül a cukrot adjuk hozzá.

Az öntetek készítésekor nagy figyelmet kell fordítani a felhasznált olajok minőségére, mert a napraforgó- és repceolaj könnyen avasodik. Használjunk inkább olívaolajat, amely a legalkalmasabb a saláta készítéshez. Íze viszonylag semleges, lehűtve vajszerűen sűrűsödik. Szólnunk kell még a pálma-, vagy kókusz-, a szezám-, a dió, a mákolajról is, amelyek ugyancsak kiváló alapanyagai lehetnek egy remek salátaöntetnek.

Forrás:
Tusor András: Salátástál

Fotó:
sxc.hu

Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.