Menü

Hűsítő ételek

  • Dátum: 2013.07.16., 11:03

A nyári nagy melegben nem véletlenül kívánjuk a hideg gyümölcslevest, a behűtött dinnyét és a jeges italokat. A szervezetünk pontosan tudja, mikor mire van szükségünk: a kánikulában például a hűsítő táplálékra. De mit is jelent ez és milyen ételeket, italokat értünk ez alatt?

Nem kell ahhoz komolyan belemélyedni az egészséges táplálkozás rejtelmeibe, hogy megtudjuk, akadnak olyan ételek, amelyek fűtik, mások pedig hűtik a szervezetünket. A testünk igazából mindig jelzi, mikor, mire van szüksége _ gondoljunk csak bele, télen egyáltalán nem esne jól egy szelet jégbe hűtött görögdinnye, sokkal inkább kívánjuk az édes, mézes, langyos, meleg, illatos süteményeket, teákat, forró italokat, fűszeres étkeket. Nyáron pedig jöhet a jeges, hideg, hűs, nyers zöldség, gyümölcs. Lássuk hát pontosan miről is van szó.

Az úgynevezett hűsítő ételek közé tartozik minden olyan zöldség és gyümölcs, ami a melegben érik. Például a gyümölcsök közül a dinnye, a málna, a ribizli, az eper, a szeder, a cseresznye, vagy a meggy. Zöldségek közül pedig a paprika, a paradicsom, a borsó, a brokkoli, a karfiol, a padlizsán, a retek, a zeller, a spárga, vagy a spenót, a sóska, a cukkini, a kel, a rebarbara, a jégsaláta, a mángold. A zöldségek, a gyümölcsök azért képesek hűsíteni és energiával ellátni, mert igen magas a víz- és tápanyag-, valamint az antioxidáns tartalmuk. Hasonlóan ezekhez a joghurt, a kefír, az aludttej is hűsíti a szervezetünket. A gabonafélék közül pedig az árpa, a tönkölybúza, a barnarizs, a rozs sorolható ide.

Szólnunk kell még a friss zöldfűszerekről, amelyek ugyancsak a nyár, a meleg tipikus ételeit, ízeit, illatait juttatja eszünkbe. Ezek ugyancsak hűsítőek, ahogy az ecetes, kovászolt savanyúk, a levesek többsége is.

Ha hűsítő ételre vágyunk, akkor nagyon fontos az alapanyagok helyes megválasztása, illetve az elkészítési mód is. A mediterrán országok mintájára próbáljunk sok nyers salátát fogyasztani, vagy, ha a párolást választjuk, akkor ne sokáig főzzük az ételt, hogy megőrizze a vitamin tartalmát.

Érdemes a saláták esetében a dresszing elkészítésekor is válogatni a különböző hozzávalók közül. Az olívaolaj, a szezámolaj, a balzsam-, az almaecet különösen hűsítő, de ha citrusféléket akarunk felhasználni, akkor az is remek választás.

Fotó:
sxc.hu

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.