Hűsítő ételek
- Dátum: 2013.07.16., 11:03
A nyári nagy melegben nem véletlenül kívánjuk a hideg gyümölcslevest, a behűtött dinnyét és a jeges italokat. A szervezetünk pontosan tudja, mikor mire van szükségünk: a kánikulában például a hűsítő táplálékra. De mit is jelent ez és milyen ételeket, italokat értünk ez alatt?
Nem kell ahhoz komolyan belemélyedni az egészséges táplálkozás rejtelmeibe, hogy megtudjuk, akadnak olyan ételek, amelyek fűtik, mások pedig hűtik a szervezetünket. A testünk igazából mindig jelzi, mikor, mire van szüksége _ gondoljunk csak bele, télen egyáltalán nem esne jól egy szelet jégbe hűtött görögdinnye, sokkal inkább kívánjuk az édes, mézes, langyos, meleg, illatos süteményeket, teákat, forró italokat, fűszeres étkeket. Nyáron pedig jöhet a jeges, hideg, hűs, nyers zöldség, gyümölcs. Lássuk hát pontosan miről is van szó.

Az úgynevezett hűsítő ételek közé tartozik minden olyan zöldség és gyümölcs, ami a melegben érik. Például a gyümölcsök közül a dinnye, a málna, a ribizli, az eper, a szeder, a cseresznye, vagy a meggy. Zöldségek közül pedig a paprika, a paradicsom, a borsó, a brokkoli, a karfiol, a padlizsán, a retek, a zeller, a spárga, vagy a spenót, a sóska, a cukkini, a kel, a rebarbara, a jégsaláta, a mángold. A zöldségek, a gyümölcsök azért képesek hűsíteni és energiával ellátni, mert igen magas a víz- és tápanyag-, valamint az antioxidáns tartalmuk. Hasonlóan ezekhez a joghurt, a kefír, az aludttej is hűsíti a szervezetünket. A gabonafélék közül pedig az árpa, a tönkölybúza, a barnarizs, a rozs sorolható ide.
Szólnunk kell még a friss zöldfűszerekről, amelyek ugyancsak a nyár, a meleg tipikus ételeit, ízeit, illatait juttatja eszünkbe. Ezek ugyancsak hűsítőek, ahogy az ecetes, kovászolt savanyúk, a levesek többsége is.
Ha hűsítő ételre vágyunk, akkor nagyon fontos az alapanyagok helyes megválasztása, illetve az elkészítési mód is. A mediterrán országok mintájára próbáljunk sok nyers salátát fogyasztani, vagy, ha a párolást választjuk, akkor ne sokáig főzzük az ételt, hogy megőrizze a vitamin tartalmát.
Érdemes a saláták esetében a dresszing elkészítésekor is válogatni a különböző hozzávalók közül. Az olívaolaj, a szezámolaj, a balzsam-, az almaecet különösen hűsítő, de ha citrusféléket akarunk felhasználni, akkor az is remek választás.
Fotó:
sxc.hu
Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak
A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.