Menü

Hűsítő ételek

  • Dátum: 2013.07.16., 11:03

A nyári nagy melegben nem véletlenül kívánjuk a hideg gyümölcslevest, a behűtött dinnyét és a jeges italokat. A szervezetünk pontosan tudja, mikor mire van szükségünk: a kánikulában például a hűsítő táplálékra. De mit is jelent ez és milyen ételeket, italokat értünk ez alatt?

Nem kell ahhoz komolyan belemélyedni az egészséges táplálkozás rejtelmeibe, hogy megtudjuk, akadnak olyan ételek, amelyek fűtik, mások pedig hűtik a szervezetünket. A testünk igazából mindig jelzi, mikor, mire van szüksége _ gondoljunk csak bele, télen egyáltalán nem esne jól egy szelet jégbe hűtött görögdinnye, sokkal inkább kívánjuk az édes, mézes, langyos, meleg, illatos süteményeket, teákat, forró italokat, fűszeres étkeket. Nyáron pedig jöhet a jeges, hideg, hűs, nyers zöldség, gyümölcs. Lássuk hát pontosan miről is van szó.

Az úgynevezett hűsítő ételek közé tartozik minden olyan zöldség és gyümölcs, ami a melegben érik. Például a gyümölcsök közül a dinnye, a málna, a ribizli, az eper, a szeder, a cseresznye, vagy a meggy. Zöldségek közül pedig a paprika, a paradicsom, a borsó, a brokkoli, a karfiol, a padlizsán, a retek, a zeller, a spárga, vagy a spenót, a sóska, a cukkini, a kel, a rebarbara, a jégsaláta, a mángold. A zöldségek, a gyümölcsök azért képesek hűsíteni és energiával ellátni, mert igen magas a víz- és tápanyag-, valamint az antioxidáns tartalmuk. Hasonlóan ezekhez a joghurt, a kefír, az aludttej is hűsíti a szervezetünket. A gabonafélék közül pedig az árpa, a tönkölybúza, a barnarizs, a rozs sorolható ide.

Szólnunk kell még a friss zöldfűszerekről, amelyek ugyancsak a nyár, a meleg tipikus ételeit, ízeit, illatait juttatja eszünkbe. Ezek ugyancsak hűsítőek, ahogy az ecetes, kovászolt savanyúk, a levesek többsége is.

Ha hűsítő ételre vágyunk, akkor nagyon fontos az alapanyagok helyes megválasztása, illetve az elkészítési mód is. A mediterrán országok mintájára próbáljunk sok nyers salátát fogyasztani, vagy, ha a párolást választjuk, akkor ne sokáig főzzük az ételt, hogy megőrizze a vitamin tartalmát.

Érdemes a saláták esetében a dresszing elkészítésekor is válogatni a különböző hozzávalók közül. Az olívaolaj, a szezámolaj, a balzsam-, az almaecet különösen hűsítő, de ha citrusféléket akarunk felhasználni, akkor az is remek választás.

Fotó:
sxc.hu

Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.