Végre itt a málnaszezon!
- Dátum: 2013.07.14., 10:21
A málna, az eperhez hasonlóan, rendkívül közkedvelt gyümölcs. Nemcsak szörpöt, lekvárt, dzsemet, hanem akár még bort is készíthetünk belőle. Persze a legjobb a nyersen.
A málnára hazánkban őshonos gyümölcsként tekintenek. De a Kaukázustól egészen a mediterrán égövig megtalálható, viszont a déli, forró éghajlatot már egyáltalán nem kedveli. Ha málnát szeretnénk termeszteni, a legjobb, ha félárnyékos, hűvös helyre telepítjük. Rendkívül gyorsan és könnyen szaporodik, ha nem figyelünk oda, pillanatok alatt elburjánzik. Viszont tőről nagyon nehezen ered meg, maggal pedig csak az próbálkozzon, akinek van fóliasátra.
A málnát már az ókorban is ismerték, de a középkori kolostorokban indult el igazán világhódító útjára - bár akkor még nem gyümölcsként, hanem gyógynövényként tekintettek rá. Amerikában például a fekete változata honos.
A málna finom édes, és mégis kissé savanykás. E két íz karaktereit élesen magában hordozza. Rendkívül alacsony szénhidráttartalma miatt a cukorbetegek is fogyaszthatják, sőt számukra kifejezetten ajánlott. Viszont apró magvai miatt a gyereknek csak két éves kor után javasolt a fogyasztása, ugyanis ezek az apró magocskák könnyen allergiát okozhatnak.
A málna gyümölcse igen gazdag A, B1, B2 és C vitaminban, igen magas az antioxidáns tartalma is. Vértisztító, sőt vérszegénység ellen is javasolt. Kálcium, kálium, vas és magnézium tartalma jelentős. Azt csak kevesen tudják, hogy a rendszeres fogyasztása a belekre is jótékony hatással van, tisztítja és regenerálja a bélflórát, így a másnaposság egyik remek természetes ellenszere.
Fentebb szóltunk már róla, hogy a középkorban gyógynövényként tekintettek rá, főleg a levelei miatt. A málnaleveleket májustól augusztusig érdemes begyűjteni és leszárítani, mert aztán kitűnő tea főzhető belőle. Szeder és szamócalevéllel kombinálva hűsítő, szomjoltó teát készíthetünk, de önmagában is fogyaszthatjuk. A málnalevél tea hatékonyan és gyorsan gyógyítja a hasmenést, a különböző gyulladásokat a torokban, a szájban. Húgyúti panaszok meghűlés, láz esetén is alkalmazható, valamint antibakteriális hatású.
Rovarcsípésekből fakadó duzzanatokra is tehetünk belőle borogatást, illetve remek pórusösszehúzó. A várandós kismamáknak is ajánlják a fogyasztását az utolsó trimeszterben, mert ellazítja a szüléshez szükséges izomzatot.
Fotó:
sxc.hu
Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.
Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.