Menü

Bánki Erik: Magyarország élen jár majd az élelmiszerek transzzsírsavtartalmának korlátozásában

  • Dátum: 2013.07.14., 09:27

Ha az élelmiszerek transzzsírsavtartalmának rendeletben történő szabályozása ősszel életbe lép, Magyarország a harmadik olyan állam lesz az Európai Unióban, ahol ezt a káros összetevőt a minimálisra csökkentik az élelmiszerekben - mondta Bánki Erik néppárti európai parlamenti képviselő egy pénteki budapesti rendezvényen.

A politikus elmondta, az erről szóló magyar szabályozást még csak előkészítik, de "a rendelet mindenképpen előremutató lesz".

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma márciusban jelentette meg az élelmiszerek transzzsírsavtartalmának korlátozásáról szóló rendelettervezetet, amelynek lényege, hogy tilos lenne forgalomba hozni olyan élelmiszert, amelynek zsírtartalmában a transzzsírsavak aránya meghaladja a két százalékot.

A rendelettervezet előírja továbbá, hogy a gyártói nyilvántartásban szerepelnie kell az ételalapanyagok transzzsírsav tartalmának, különös tekintettel az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra, amelyeket a gyártó az élelmiszer előállításakor összetevőként felhasznál vagy alkalmaz.

Bánki Erik, az Európai Parlament élelmiszer-biztonsági bizottságának tagja, elmondta, nincs egységes európai szabályozás az élelmiszerek transzzsírsavtartalmának mennyiségéről, de úgy véli, ha a magyar szabályozás életbe lép, felgyorsíthatja az egységes uniós szabályozást.

Pados Gyula belgyógyász főorvos, táplálkozási szakember arról beszélt, hogy az utóbbi évtizedekben derült ki, hogy az összes zsírok közül a transzzsírsav jelenti a legnagyobb veszélyt az egészségre, károsítja az érfalat, szív- és érrendszeri megbetegedéseket okoz.

Felidézte, hogy a 90-es években még mindenki zászlóvivője volt a margarinfogyasztásnak, de később kiderült, hogy a margaringyártás technológiai folyamata okozta a magas, mintegy 10 százalékos transzzsírsavtartalmat. Azóta a technológiai változott. Pados Gyula hangsúlyozta, a Magyarországon forgalomban lévő margarinok majdnem transzzsírsavmentesek.

A főorvos elmondta azt is, hogy más élelmiszerek előállítása kapcsán is jelen van a transzzsírsav, de a gyártó cégek önkorlátozásával és az egységes szabályozással a minimálisra lehet szorítani ennek a káros összetevőnek az arányát - mondta, hozzáfűzve, hogy a napi egy-két gramm traszzsírsavbevitel "ideálisnak tekinthető".

Forrás:
MTI

Fotó:
sxc.hu

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.