Menü

Nélkülözhetetlen saláták

  • Dátum: 2013.07.11., 16:20

A saláták élettani jelentősége ma már tudományosan is bizonyított, hiszen kémiai összetételüknél fogva az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen anyagokat tartalmaznak.

A salátákban megtalálható vitaminok, ásványi sók különösen fontosak az emberi szervezet számára. Mivel a saláták nagy részét nyersen fogyasztjuk, ezért a hő hatására érzékeny, vízben oldódó vitaminok nem mennek tönkre és a lehető legnagyobb százalékban ki tudják fejteni jótékony hatásukat a szervezetben. Rostanyaguk elősegíti a gyomor- és bélműködést, illetve a megfelelő az emésztést.

A salátafélék ráadásul lúgosító hatásúak, így a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartásában is jelentőséggel bírnak.
A salátafogyasztási szokásaink meglehetősen sajátosak. A legtöbb magyar ember számára a saláta még mindig egyet jelent a savanyúsággal. Sőt sokan a salátát el sem tudják képzelni az ecetből, vízből, cukorból álló lé nélkül. Pedig számtalan dresszing (öntet) létezik már, amely kiemelheti, fokozhatja, élvezetesebbé teheti a különböző zöldségek, gyümölcsök ízét, esetleg összhatását.

A magyar konyha főzési technológiájából adódón a nehéz, zsíros, fűszeres ételek megkívánják a savanyúságok étrendbe állítását, javítva a húsételek emészthetőségét, kiegészítve ízhatásukat. A saláták felhasználhatósága azonban ennél sokkal szélesebb körű. Egyrészt pótolhatják a savanyúságokat, fogyaszthatjuk köretként különböző húsok mellé, előételként, vagy egyszerűen önállóan, főfogásként. A húsételekkel együtt fogyasztva kellemes ízharmóniát biztosítanak, ráadásul táplálkozás-élettani szempontból is kiegészítik azokat. Hűtve mintegy kontrasztot biztosítanak a forró ételek mellett, fokozva azok élvezeti értékét.

A különféle saláta alapanyagok változatosan ízesíthetők a saláta öntetekkel. A fűszerek, ízesítőanyagok megválasztásánál, az arányok kialakításánál nyilvánvalóan nagyban érvényesül az egyéni ízlés, azonban igyekezzünk minden esetben megtartani a mértékletesség elvét.

Forrás:
Tusor András: Salátástál

Fotó:
sxc.hu

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.