Hideg spanyol zöldségleves
- Dátum: 2013.07.11., 16:06
Külföldi, egzotikus, egyszerű, finom, egészséges, ráadásul igazi nyári étel. Nézzük, miért vannak oda a spanyolok a gazpachoért!
Nem csak a spanyolok vannak oda érte, az Ibériából származó, évszázadokkal ezelőtt „kifejlesztett” étel a világ számos országában, így nálunk is jó ideje hódít már.
A gazpacho nem más, mint egy zöldségleves, amit hidegen tálalnak. Fő összetevője a paradicsom, amely mellé uborkára, paprikára, hagymára, fokhagymára, borecetre, olívaolajra, némi fűszerezésre, valamint egy kis kenyérre, vagy zsemlére van szükségünk az elkészítéséhez.

Elkészítése nem a konyhaművészet csodája, rendkívül egyszerű, így a főzésben kevésbé járatosak is bátran nekiláthatnak. Első körben a zöldségeket megmossuk, majd a paradicsomok leforrázása és meghámozása következik. A kicsumázott paprikát, a meghámozott uborkát, valamint a hagymát egészen apró kockákra kell vágni. A felaprított zöldségekből egy keveset félre kell tenni, a többit a turmixba tenni (természetesen botmixerrel is dolgozhatunk). Ekkor kell hozzáadni a fokhagymát, a borecetet, az olivaolajat és lehet egy kis sóval, borssal fűszerezni. A homogén masszánkat felöntjük 7-8 dl hidegvízzel, majd összekeverjük, lefedjük és behűtjük. Néhány óra és kész is a hideg, frissítő és tápláló spanyol levesünk, amelyet pirított kenyérrel, vagy zsemlekockákkal, valamint a félretett zöldséggel tálalhatunk.
Gazpacho, hozzávalók 4 személyre: 40 dkg paradicsom, 1 db zöldpaprika, 1 db kígyóuborka, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál borecet, 3 evőkanál olívaolaj, kenyér, vagy zsemle, só és bors.
Fotó:
sxc.hu
Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak
A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.