Menü

Hideg spanyol zöldségleves

  • Dátum: 2013.07.11., 16:06

Külföldi, egzotikus, egyszerű, finom, egészséges, ráadásul igazi nyári étel. Nézzük, miért vannak oda a spanyolok a gazpachoért!

Nem csak a spanyolok vannak oda érte, az Ibériából származó, évszázadokkal ezelőtt „kifejlesztett” étel a világ számos országában, így nálunk is jó ideje hódít már.
A gazpacho nem más, mint egy zöldségleves, amit hidegen tálalnak. Fő összetevője a paradicsom, amely mellé uborkára, paprikára, hagymára, fokhagymára, borecetre, olívaolajra, némi fűszerezésre, valamint egy kis kenyérre, vagy zsemlére van szükségünk az elkészítéséhez.

Elkészítése nem a konyhaművészet csodája, rendkívül egyszerű, így a főzésben kevésbé járatosak is bátran nekiláthatnak. Első körben a zöldségeket megmossuk, majd a paradicsomok leforrázása és meghámozása következik. A kicsumázott paprikát, a meghámozott uborkát, valamint a hagymát egészen apró kockákra kell vágni. A felaprított zöldségekből egy keveset félre kell tenni, a többit a turmixba tenni (természetesen botmixerrel is dolgozhatunk). Ekkor kell hozzáadni a fokhagymát, a borecetet, az olivaolajat és lehet egy kis sóval, borssal fűszerezni. A homogén masszánkat felöntjük 7-8 dl hidegvízzel, majd összekeverjük, lefedjük és behűtjük. Néhány óra és kész is a hideg, frissítő és tápláló spanyol levesünk, amelyet pirított kenyérrel, vagy zsemlekockákkal, valamint a félretett zöldséggel tálalhatunk.

Gazpacho, hozzávalók 4 személyre: 40 dkg paradicsom, 1 db zöldpaprika, 1 db kígyóuborka, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál borecet, 3 evőkanál olívaolaj, kenyér, vagy zsemle, só és bors.

Fotó:
sxc.hu

Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.