Hideg spanyol zöldségleves
- Dátum: 2013.07.11., 16:06
Külföldi, egzotikus, egyszerű, finom, egészséges, ráadásul igazi nyári étel. Nézzük, miért vannak oda a spanyolok a gazpachoért!
Nem csak a spanyolok vannak oda érte, az Ibériából származó, évszázadokkal ezelőtt „kifejlesztett” étel a világ számos országában, így nálunk is jó ideje hódít már.
A gazpacho nem más, mint egy zöldségleves, amit hidegen tálalnak. Fő összetevője a paradicsom, amely mellé uborkára, paprikára, hagymára, fokhagymára, borecetre, olívaolajra, némi fűszerezésre, valamint egy kis kenyérre, vagy zsemlére van szükségünk az elkészítéséhez.

Elkészítése nem a konyhaművészet csodája, rendkívül egyszerű, így a főzésben kevésbé járatosak is bátran nekiláthatnak. Első körben a zöldségeket megmossuk, majd a paradicsomok leforrázása és meghámozása következik. A kicsumázott paprikát, a meghámozott uborkát, valamint a hagymát egészen apró kockákra kell vágni. A felaprított zöldségekből egy keveset félre kell tenni, a többit a turmixba tenni (természetesen botmixerrel is dolgozhatunk). Ekkor kell hozzáadni a fokhagymát, a borecetet, az olivaolajat és lehet egy kis sóval, borssal fűszerezni. A homogén masszánkat felöntjük 7-8 dl hidegvízzel, majd összekeverjük, lefedjük és behűtjük. Néhány óra és kész is a hideg, frissítő és tápláló spanyol levesünk, amelyet pirított kenyérrel, vagy zsemlekockákkal, valamint a félretett zöldséggel tálalhatunk.
Gazpacho, hozzávalók 4 személyre: 40 dkg paradicsom, 1 db zöldpaprika, 1 db kígyóuborka, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál borecet, 3 evőkanál olívaolaj, kenyér, vagy zsemle, só és bors.
Fotó:
sxc.hu
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.