Menü

Hideg spanyol zöldségleves

  • Dátum: 2013.07.11., 16:06

Külföldi, egzotikus, egyszerű, finom, egészséges, ráadásul igazi nyári étel. Nézzük, miért vannak oda a spanyolok a gazpachoért!

Nem csak a spanyolok vannak oda érte, az Ibériából származó, évszázadokkal ezelőtt „kifejlesztett” étel a világ számos országában, így nálunk is jó ideje hódít már.
A gazpacho nem más, mint egy zöldségleves, amit hidegen tálalnak. Fő összetevője a paradicsom, amely mellé uborkára, paprikára, hagymára, fokhagymára, borecetre, olívaolajra, némi fűszerezésre, valamint egy kis kenyérre, vagy zsemlére van szükségünk az elkészítéséhez.

Elkészítése nem a konyhaművészet csodája, rendkívül egyszerű, így a főzésben kevésbé járatosak is bátran nekiláthatnak. Első körben a zöldségeket megmossuk, majd a paradicsomok leforrázása és meghámozása következik. A kicsumázott paprikát, a meghámozott uborkát, valamint a hagymát egészen apró kockákra kell vágni. A felaprított zöldségekből egy keveset félre kell tenni, a többit a turmixba tenni (természetesen botmixerrel is dolgozhatunk). Ekkor kell hozzáadni a fokhagymát, a borecetet, az olivaolajat és lehet egy kis sóval, borssal fűszerezni. A homogén masszánkat felöntjük 7-8 dl hidegvízzel, majd összekeverjük, lefedjük és behűtjük. Néhány óra és kész is a hideg, frissítő és tápláló spanyol levesünk, amelyet pirított kenyérrel, vagy zsemlekockákkal, valamint a félretett zöldséggel tálalhatunk.

Gazpacho, hozzávalók 4 személyre: 40 dkg paradicsom, 1 db zöldpaprika, 1 db kígyóuborka, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál borecet, 3 evőkanál olívaolaj, kenyér, vagy zsemle, só és bors.

Fotó:
sxc.hu

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.