Menü

Mértékkel egészséges

  • Dátum: 2013.07.06., 16:25

Érdekesség, hogy a sörfogyasztást sokan a sörhassal, az alkoholizmussal, az egészségtelen életmóddal azonosítják, miközben a sör az egyik legegészségesebb alkoholos ital.

Nyilvánvaló, hogy a túlzott alkoholfogyasztás ártalmas. A függőség kialakulása mellett többek között károsítja a máj működését, az idegrendszert, és összességében éveket vehet el az életünkből.

A sör, mint az egyik legalacsonyabb alkoholtartalmú alkoholos ital, mértékletes fogyasztása nem jár az említett kockázatokkal. Emellett az italnak rengeteg pozitív tulajdonsága van, például fontos vitaminokat (B1, B2, B3, B6, B9, H), ásványi anyagokat (Cu, Fe, Zn, Mg) tartalmaz, nincsenek benne zsírok, valamint nátriumban is szegény.

Pozitív mértékben fokozza az anyagcsere folyamatokat. A folyadékpótlásnak, különösen a nagy melegben, persze nem a sörfogyasztás a leghatékonyabb módja, de a sör jelentékeny víztartalma mindenképpen említésre méltó.

A teljesség igénye nélkül a sör jó a vesekőképződés ellen, jelentős az antioxidáns tartalma, csökkenti az ártalmas koleszterin szintjét, véd bizonyos vírusfertőzések ellen és magas a tápértéke. Itt kell megjegyezni, hogy normál mértékű fogyasztás esetén a sör nem hizlal, egy átlagos sör fél literje körülbelül 180 kalóriát tartalmaz.

Felvetődik a kérdés, hogy mit jelent a mértékletes fogyasztás. Nos, ha napi fogyasztást veszünk alapul, akkor körülbelül egy-másfél üveg/doboz/korsó sör. Sajnos viszonylag kevesen tudnak ennyinél megállni és sokan azt sem veszik figyelembe, hogy hetente két-három teljesen alkoholmentes napot mindenképpen érdemes tartani.

Fotó:
sxc.hu

Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak

A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.