Menü

Fogyókúra, bársonyos bőr, egészséges haj, a megoldás: F – vitamin

  • Dátum: 2013.07.02., 11:37

Ki ne szeretne ilyen küllemet, selymes, puha bőrt és ragyogó, nem töredező hajat?!  A köztudatban kevesebb jelentőséggel bíró F – vitamin sokat segíthet ezen…

A telítetlen zsírsavak közé tartozó F – vitamin az úgynevezett ADEK – vitaminok (egyszerűbben DEKA) csoportjába tartozik, melyek túlnyomó részével már az előzőekben foglalkoztunk. A legújabb megítélés szerint egyesek már nem is sorolják a vitaminok közé, mivel a szervezetnek jóval nagyobb mennyiségben van rá szüksége, mint a hagyományos értelemben vett vitaminokra. Ám élettani hatásai miatt legalább ilyen fontos összetevője a helyes étrendnek.

Az F – vitamin rendkívül sokrétű hatással bír. Mint tudjuk szervezetünk első s egyik legfontosabb védelmi vonala a bőr, mely útját állja különböző fertőzéseknek, betegségeknek. F – vitamin hiányában a legfőbb tünetek olyan bőrbetegségek lehetnek, mint az ekcéma és az akne. Kellő mennyiségű bevitele elősegíti a hámsejtek megfelelő mértékű képződését, az egészséges haj növekedését.

Fontos, hogy megelőzi a koleszterin lerakódását az érfalakon, ezáltal segít megelőzni a szív és érrendszeri megbetegedéseket. Segítségével kalcium jut a szervezetünkbe, így megőrzi a csontok sűrűségét és fogak épségét. Fiatalkorban elősegíti a növekedést és más élettani folyamatokat. Mint telítetlen zsírsav segít elégetni a telített zsírokat, ezért nélkülözhetetlen a fogyni vágyók étrendjében is. Végezetül némi védelmet nyújt a káros röntgen és ultraibolya sugárzás ellen, így nem véletlenül található meg egyes vitaminos napozószerekben is.

A telítetlen zsírsavak bevitelének ajánlott napi mennyisége felnőttek számára nagyjából 400mg körül mozog. Ez körülbelül az összes napi kalória bevitelének 1%-át kell, hogy kitegye. Mivel a legtöbb vitaminnal ellentétben nem vízben, hanem zsírban oldódik, ezért a szervezet képes raktározni is, de túladagolásától nem kell tartani.

Elsősorban tengeri halfélékben, növényi olajokat tartalmazó magvakban, napraforgóban, szójában, kukoricában, fafélék termésében, mint a dió, mandula és mogyoróban is megtalálható. Lehetőség szerint 2/3-ad arányban növényi, 1/3-ad arányban pedig állati eredetű zsírokat fogyasszunk.

Fotó:
sxc.hu

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.