Menü

Az első vitamin, a tiamin

  • Dátum: 2013.06.28., 10:08

Egy furcsa betegségnek, a beriberinek köszönhetően fedezte fel a világ az első vitaminfélét, a tiamint. A B1 vitamin nélkülözhetetlen az idegrendszerünk normális működéséhez, hiánya depressziót, álmatlanságot és ezeknél sokkal komolyabb pszichózisos zavarokat is okozhat.

A B1 vitamin volt az első, amelyet felfedeztek a vitaminok közül. Más szóval tiaminként is emlegetik. A felfedezésének története egy Malájföldön szolgáló holland katonaorvoshoz, bizonyos Christiaan Eijkmanhoz köthető, aki rájött, hogy ennek az anyagnak a hiánya okozza a beriberi nevű betegséget. Kezdetben azt gondolták a szakemberek, hogy a beriberi fertőző, azonban Eijkmann megfigyelte a helyi fogház udvarán tartott tyúkokat, amelyek ugyan hasonló tüneteket mutattak, mint az emberek, azonban egy idő után meggyógyultak.

Az ok igen egyszerű volt: a gazdaságosságot szem előtt tartva megváltoztatták az étrendjüket. Addig a tyúkok is ugyanolyan fényezett, hántolt rizst kaptak, mint az emberek, aztán a spórolás miatt hántolatlan, barna rizsre cserélték a napi eledelüket. Eijkmann kísérletei bebizonyították, hogy a rizs héjában lévő anyagok miatt gyógyultak meg a tyúkok, vagyis a tiamin hiánya okozza a beriberi kialakulását.

A B1 vitamin legjobb forrása a gabonafélék, a hüvelyesek, az olajos magvak, az élesztő,  valamint a máj. Fontos tudni, ha rendszeresen fogyasztunk alkoholt, akkor az növeli a B1 szükségletünket Ugyanígy viselkedik a gomba, a feketeribizli és a kelbimbó is.

A B1 vitamin felel az izomzat, és a szívizom normális működésért, ezért a hiányakor gyakori izomfájdalmat, szív körüli szorító fájdalmat is észlelhetünk, de az állandó fáradtság, az étvágytalanság, a különböző emésztési zavarok is tiamin pótlást jeleznek. A B1 segíti a szénhidrátok elégetését is.

Tudni kell még róla, hogy vízben oldódó, hőre érzékeny vegyület. Az átlagos felnőttnek naponta legalább 1 mg tiamin bevitele szükséges az egészségéhez.

Fotó:
sxc.hu

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.