Menü

Az első vitamin, a tiamin

  • Dátum: 2013.06.28., 10:08

Egy furcsa betegségnek, a beriberinek köszönhetően fedezte fel a világ az első vitaminfélét, a tiamint. A B1 vitamin nélkülözhetetlen az idegrendszerünk normális működéséhez, hiánya depressziót, álmatlanságot és ezeknél sokkal komolyabb pszichózisos zavarokat is okozhat.

A B1 vitamin volt az első, amelyet felfedeztek a vitaminok közül. Más szóval tiaminként is emlegetik. A felfedezésének története egy Malájföldön szolgáló holland katonaorvoshoz, bizonyos Christiaan Eijkmanhoz köthető, aki rájött, hogy ennek az anyagnak a hiánya okozza a beriberi nevű betegséget. Kezdetben azt gondolták a szakemberek, hogy a beriberi fertőző, azonban Eijkmann megfigyelte a helyi fogház udvarán tartott tyúkokat, amelyek ugyan hasonló tüneteket mutattak, mint az emberek, azonban egy idő után meggyógyultak.

Az ok igen egyszerű volt: a gazdaságosságot szem előtt tartva megváltoztatták az étrendjüket. Addig a tyúkok is ugyanolyan fényezett, hántolt rizst kaptak, mint az emberek, aztán a spórolás miatt hántolatlan, barna rizsre cserélték a napi eledelüket. Eijkmann kísérletei bebizonyították, hogy a rizs héjában lévő anyagok miatt gyógyultak meg a tyúkok, vagyis a tiamin hiánya okozza a beriberi kialakulását.

A B1 vitamin legjobb forrása a gabonafélék, a hüvelyesek, az olajos magvak, az élesztő,  valamint a máj. Fontos tudni, ha rendszeresen fogyasztunk alkoholt, akkor az növeli a B1 szükségletünket Ugyanígy viselkedik a gomba, a feketeribizli és a kelbimbó is.

A B1 vitamin felel az izomzat, és a szívizom normális működésért, ezért a hiányakor gyakori izomfájdalmat, szív körüli szorító fájdalmat is észlelhetünk, de az állandó fáradtság, az étvágytalanság, a különböző emésztési zavarok is tiamin pótlást jeleznek. A B1 segíti a szénhidrátok elégetését is.

Tudni kell még róla, hogy vízben oldódó, hőre érzékeny vegyület. Az átlagos felnőttnek naponta legalább 1 mg tiamin bevitele szükséges az egészségéhez.

Fotó:
sxc.hu

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.