Az első vitamin, a tiamin
- Dátum: 2013.06.28., 10:08
Egy furcsa betegségnek, a beriberinek köszönhetően fedezte fel a világ az első vitaminfélét, a tiamint. A B1 vitamin nélkülözhetetlen az idegrendszerünk normális működéséhez, hiánya depressziót, álmatlanságot és ezeknél sokkal komolyabb pszichózisos zavarokat is okozhat.
A B1 vitamin volt az első, amelyet felfedeztek a vitaminok közül. Más szóval tiaminként is emlegetik. A felfedezésének története egy Malájföldön szolgáló holland katonaorvoshoz, bizonyos Christiaan Eijkmanhoz köthető, aki rájött, hogy ennek az anyagnak a hiánya okozza a beriberi nevű betegséget. Kezdetben azt gondolták a szakemberek, hogy a beriberi fertőző, azonban Eijkmann megfigyelte a helyi fogház udvarán tartott tyúkokat, amelyek ugyan hasonló tüneteket mutattak, mint az emberek, azonban egy idő után meggyógyultak.
Az ok igen egyszerű volt: a gazdaságosságot szem előtt tartva megváltoztatták az étrendjüket. Addig a tyúkok is ugyanolyan fényezett, hántolt rizst kaptak, mint az emberek, aztán a spórolás miatt hántolatlan, barna rizsre cserélték a napi eledelüket. Eijkmann kísérletei bebizonyították, hogy a rizs héjában lévő anyagok miatt gyógyultak meg a tyúkok, vagyis a tiamin hiánya okozza a beriberi kialakulását.
A B1 vitamin legjobb forrása a gabonafélék, a hüvelyesek, az olajos magvak, az élesztő, valamint a máj. Fontos tudni, ha rendszeresen fogyasztunk alkoholt, akkor az növeli a B1 szükségletünket Ugyanígy viselkedik a gomba, a feketeribizli és a kelbimbó is.
A B1 vitamin felel az izomzat, és a szívizom normális működésért, ezért a hiányakor gyakori izomfájdalmat, szív körüli szorító fájdalmat is észlelhetünk, de az állandó fáradtság, az étvágytalanság, a különböző emésztési zavarok is tiamin pótlást jeleznek. A B1 segíti a szénhidrátok elégetését is.
Tudni kell még róla, hogy vízben oldódó, hőre érzékeny vegyület. Az átlagos felnőttnek naponta legalább 1 mg tiamin bevitele szükséges az egészségéhez.
Fotó:
sxc.hu
Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.
Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.