Menü

Az E számokról

  • Dátum: 2013.06.28., 10:17

Az E számok az élelmiszerek gyártása során felhasznált adalékanyagokat jelenti. Az élelmiszer technológia fejlődésével párhuzamosan az adalékanyagok száma évről-évre növekszik, jelenleg nagyjából 700 különféle anyagot használhatnak fel a gyártók, ennyit engedélyez az Európai Unió.

Az Európai Unió még az 1960-as években dolgozta ki az engedélyezett adalékanyagok azonosító rendszerét. Mára azonban az adalékok kinőtték a megszabott határokat és most már nem négy, hanem kilenc osztályba sorolhatjuk őket.

A különböző adalékokat azért találták ki és dolgozzák bele a különböző élelmiszerekbe, hogy például növeljék a termék eladhatóságát, tartósságát, térfogatát. Azonban a fogyasztókban joggal merül fel a kérdés, tényleg szükségünk van ezekre az adalékanyagokra? Muszáj mindenhez és mindenbe használni ezeket? Milyen hatással vannak az emberi szervezetre, az egészségünkre? S ha valóban károsak is lehetnek, akkor kis mértékben is, de miért engedélyezik ezek használatát?

Ugyan az adalékok felhasználása szigorú előírásokhoz, követelményekhez kötött, mégis rendszeresen keringenek a világhálón olyan hírek, mely szerint néhány közülük felelős lehet komoly egészségügyi megbetegedésekért. Erre vonatkozóan persze hivatalos forrásra senki sem hivatkozott még, ám ez nem azt jelenti, hogy akkor számolatlanul tömhetjük magunkba az ilyen élelmet. Éppen emiatt kerüljük el az E számokat, hiszen az élettani hatásaikról még nagyon keveset tudunk, így jobb elkerülni a bajt.

Főleg azon élelmiszerek kerülendők, amelyek sok-sok feldolgozási műveleten estek át, vagy több ezer kilométeres távolságból  érkeztek hozzánk, mert szinte biztosan rengeteg adalékanyagot tartalmaznak, hogy megőrizzék frissességüket, aromájukat, színüket, kinézetüket. A szakemberek szerint lehetőleg ne fogyasszunk túl sok félkész, vagy előre gyártott kész terméket, itthon érleltetett déli gyümölcsöt és magas feldolgozottságú terméket (bizonyos tejipari készítmények, húskonzervek, üdítő italok).

Tudni kell még, hogy a hazánkban kapható termékeken a csökkenő számsorrendben közlik az élelmiszerek összetételét, vagyis a lista elején találjuk azokat az anyagokat, amelyekből a legtöbb van az adott élelemben, s a végén azt, amiből a legkevesebbet találjuk a fogyaztásra kínált cikkben.

Az E-számok kategóriái
E 100-181 színezékek
E 200-297 tartósítószerek
E 300-386 antioxidánsok és savanyúságot szabályozó anyagok
E 400-495 sűrítő anyagok, stabilizátorok, emulgeáló szerek
E 500-585 savanyúságot szabályozók és csomósodást gátlók
E 600-671 ízfokozók
E700-772 antibiotikumok
E 900-999 egyéb
E 1000-1520 kiegészítők

Fotó:
sxc.hu

Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.