Menü

Az E számokról

  • Dátum: 2013.06.28., 10:17

Az E számok az élelmiszerek gyártása során felhasznált adalékanyagokat jelenti. Az élelmiszer technológia fejlődésével párhuzamosan az adalékanyagok száma évről-évre növekszik, jelenleg nagyjából 700 különféle anyagot használhatnak fel a gyártók, ennyit engedélyez az Európai Unió.

Az Európai Unió még az 1960-as években dolgozta ki az engedélyezett adalékanyagok azonosító rendszerét. Mára azonban az adalékok kinőtték a megszabott határokat és most már nem négy, hanem kilenc osztályba sorolhatjuk őket.

A különböző adalékokat azért találták ki és dolgozzák bele a különböző élelmiszerekbe, hogy például növeljék a termék eladhatóságát, tartósságát, térfogatát. Azonban a fogyasztókban joggal merül fel a kérdés, tényleg szükségünk van ezekre az adalékanyagokra? Muszáj mindenhez és mindenbe használni ezeket? Milyen hatással vannak az emberi szervezetre, az egészségünkre? S ha valóban károsak is lehetnek, akkor kis mértékben is, de miért engedélyezik ezek használatát?

Ugyan az adalékok felhasználása szigorú előírásokhoz, követelményekhez kötött, mégis rendszeresen keringenek a világhálón olyan hírek, mely szerint néhány közülük felelős lehet komoly egészségügyi megbetegedésekért. Erre vonatkozóan persze hivatalos forrásra senki sem hivatkozott még, ám ez nem azt jelenti, hogy akkor számolatlanul tömhetjük magunkba az ilyen élelmet. Éppen emiatt kerüljük el az E számokat, hiszen az élettani hatásaikról még nagyon keveset tudunk, így jobb elkerülni a bajt.

Főleg azon élelmiszerek kerülendők, amelyek sok-sok feldolgozási műveleten estek át, vagy több ezer kilométeres távolságból  érkeztek hozzánk, mert szinte biztosan rengeteg adalékanyagot tartalmaznak, hogy megőrizzék frissességüket, aromájukat, színüket, kinézetüket. A szakemberek szerint lehetőleg ne fogyasszunk túl sok félkész, vagy előre gyártott kész terméket, itthon érleltetett déli gyümölcsöt és magas feldolgozottságú terméket (bizonyos tejipari készítmények, húskonzervek, üdítő italok).

Tudni kell még, hogy a hazánkban kapható termékeken a csökkenő számsorrendben közlik az élelmiszerek összetételét, vagyis a lista elején találjuk azokat az anyagokat, amelyekből a legtöbb van az adott élelemben, s a végén azt, amiből a legkevesebbet találjuk a fogyaztásra kínált cikkben.

Az E-számok kategóriái
E 100-181 színezékek
E 200-297 tartósítószerek
E 300-386 antioxidánsok és savanyúságot szabályozó anyagok
E 400-495 sűrítő anyagok, stabilizátorok, emulgeáló szerek
E 500-585 savanyúságot szabályozók és csomósodást gátlók
E 600-671 ízfokozók
E700-772 antibiotikumok
E 900-999 egyéb
E 1000-1520 kiegészítők

Fotó:
sxc.hu

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.