Menü

Az E számokról

  • Dátum: 2013.06.28., 10:17

Az E számok az élelmiszerek gyártása során felhasznált adalékanyagokat jelenti. Az élelmiszer technológia fejlődésével párhuzamosan az adalékanyagok száma évről-évre növekszik, jelenleg nagyjából 700 különféle anyagot használhatnak fel a gyártók, ennyit engedélyez az Európai Unió.

Az Európai Unió még az 1960-as években dolgozta ki az engedélyezett adalékanyagok azonosító rendszerét. Mára azonban az adalékok kinőtték a megszabott határokat és most már nem négy, hanem kilenc osztályba sorolhatjuk őket.

A különböző adalékokat azért találták ki és dolgozzák bele a különböző élelmiszerekbe, hogy például növeljék a termék eladhatóságát, tartósságát, térfogatát. Azonban a fogyasztókban joggal merül fel a kérdés, tényleg szükségünk van ezekre az adalékanyagokra? Muszáj mindenhez és mindenbe használni ezeket? Milyen hatással vannak az emberi szervezetre, az egészségünkre? S ha valóban károsak is lehetnek, akkor kis mértékben is, de miért engedélyezik ezek használatát?

Ugyan az adalékok felhasználása szigorú előírásokhoz, követelményekhez kötött, mégis rendszeresen keringenek a világhálón olyan hírek, mely szerint néhány közülük felelős lehet komoly egészségügyi megbetegedésekért. Erre vonatkozóan persze hivatalos forrásra senki sem hivatkozott még, ám ez nem azt jelenti, hogy akkor számolatlanul tömhetjük magunkba az ilyen élelmet. Éppen emiatt kerüljük el az E számokat, hiszen az élettani hatásaikról még nagyon keveset tudunk, így jobb elkerülni a bajt.

Főleg azon élelmiszerek kerülendők, amelyek sok-sok feldolgozási műveleten estek át, vagy több ezer kilométeres távolságból  érkeztek hozzánk, mert szinte biztosan rengeteg adalékanyagot tartalmaznak, hogy megőrizzék frissességüket, aromájukat, színüket, kinézetüket. A szakemberek szerint lehetőleg ne fogyasszunk túl sok félkész, vagy előre gyártott kész terméket, itthon érleltetett déli gyümölcsöt és magas feldolgozottságú terméket (bizonyos tejipari készítmények, húskonzervek, üdítő italok).

Tudni kell még, hogy a hazánkban kapható termékeken a csökkenő számsorrendben közlik az élelmiszerek összetételét, vagyis a lista elején találjuk azokat az anyagokat, amelyekből a legtöbb van az adott élelemben, s a végén azt, amiből a legkevesebbet találjuk a fogyaztásra kínált cikkben.

Az E-számok kategóriái
E 100-181 színezékek
E 200-297 tartósítószerek
E 300-386 antioxidánsok és savanyúságot szabályozó anyagok
E 400-495 sűrítő anyagok, stabilizátorok, emulgeáló szerek
E 500-585 savanyúságot szabályozók és csomósodást gátlók
E 600-671 ízfokozók
E700-772 antibiotikumok
E 900-999 egyéb
E 1000-1520 kiegészítők

Fotó:
sxc.hu

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.