Menü

Nem minden zsír rossz

  • Dátum: 2013.06.20., 10:23

Nem minden zsír van negatív hatással sportolni és/vagy fogyni kívánó szervezetünkre, sőt, bizonyos fajták bevitele még kívánatos, alapvető is. Zsírkódex.

A zsírokat testünkre gyakorolt hatásuk szerint négy fő csoportra szokták osztani. Vannak az úgynevezett transzzsírok, a telített, valamint az egyszeresen, vagy többszörösen telítetlen zsírok. Minden zsír tartalma e négy kategóriából áll, aszerint tipizáljuk őket, hogy melyik fajta van túlsúlyban benne.

A zsír összességében fontos alkotóeleme az emberi szervezetnek, többek között védi belső szerveinket, szükséges a hormontermeléshez, közömbösíti a savakat, és nem utolsósorban kiváló energiaforrás.

Telített zsírok a húsban, tojásban, különböző tejtermékekben található zsírok. Fogyasztásuk ajánlott, mivel energiát adnak, ugyanakkor a bevitt mennyiségre oda kell figyelni. Diétázóknak különösen.

A transzzsír egy mesterségesen túltelített zsiradék, a növényi olaj hidrogénezéssel történő megszilárdításával készül. Sajnos nagyon gyakoriak az ennek felhasználásával előállított élelmiszerek. Hatásuk káros, érdemes őket elkerülni. Ilyenek többek között a mélyhűtött pékáruk, chipsek, kekszek, különböző sütemények, fagyasztott készételek.

A telítetlen zsírok halakban, növényi olajokban, különböző olajos magvakban, kókuszban, avokádóban találhatóak meg. Ezek, különösen a többszörösen telítetlenek (főképp növényi olajokban találhatók) remek energiaforrást jelentenek szervezetünknek. Ami az olajokat illeti, a legjobb, ha szűz (hidegen sajtolt) fajtát használunk. Ezek viszont főzésre nem a legpraktikusabbak, mivel hő hatására elveszítik pozitív tulajdonságaikat.

Fotó:
sxc.hu

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.