Szaka gomba az egészséges
- Dátum: 2013.06.17., 07:41
Ma, amikor az elhízás minden második magyarra jellemző, kiváló lehetőség a testsúlykontrollra a gombák fogyasztása. A laskagomba fogyasztása jóllakottság érzetet kelt, de szénhidrát-, zsír-, és kalóriaszegény táplálék.
Ez is egy érv a gomba mellett, mint ahogy a magas ásványi anyag tartalom, a sokoldalú felhasználás lehetőségei és a friss, fiatal laskagombák semmivel össze nem hasonlítható élménye egy-egy jól sikerült ételben.
A szaka gomba kinézetben a közismert laskagombához hasonlít, ám a szaka laskagomba kalapjának széle fodrozott, hullámos. Színében barnább. A fejlődő csokrok nagyobbak, húsosabbak. Ízében különlegesen fűszeres faj melynek húsa puha, nem rágós.
A gombák jelentősége hasonló a gyógynövényekéhez. Nem csodaszerek, hatásaikat azonban kimutatták. A gombák közül ilyen gombák a laskagombák, shiitake, pecsétviaszgomba, téli fülőke, süngomba, gyapjas tintagomba. Távol-keleten a rákterápiában kaptak szerepet a belőlük készített teák, tabletták, kapszulák: a rákos betegek utókezelése során csökkennek a kemoterápia és a sugárkezelés káros mellékhatásai és növekszik a gyógyulás esélye, az immunrendszer „erősítése” révén. Ilyen gombák a bokrosgomba, lepketapló, shiitake, pecsétviaszgomba, téli fülőke, süngomba, laskagombák.
A vérkoleszterin szintet csökkenti a shiitake, pecsétviaszgomba, téli fülőke, laskagombák. Cukorbetegség elleni, vércukorszintet csökkentő hatású a shiitake, gyapjas tintagomba, laskagombák, így a szaka is.
Fotó:
sxc.hu
Ultrafeldolgozott élelmiszerek
Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.
Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek
Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.
Ashoka jótékony hatásai
Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.
Szezonális zöldségek májusban
Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!
Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum
A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!