Menü

Szaka gomba az egészséges

  • Dátum: 2013.06.17., 07:41

Ma, amikor az elhízás minden második magyarra jellemző, kiváló lehetőség a testsúlykontrollra a gombák fogyasztása. A laskagomba fogyasztása jóllakottság érzetet kelt, de szénhidrát-, zsír-, és kalóriaszegény táplálék.

Ez is egy érv a gomba mellett, mint ahogy a magas ásványi anyag tartalom, a sokoldalú felhasználás lehetőségei és a friss, fiatal laskagombák semmivel össze nem hasonlítható élménye egy-egy jól sikerült ételben.

A szaka gomba kinézetben a közismert laskagombához hasonlít, ám a szaka laskagomba kalapjának széle fodrozott, hullámos. Színében barnább. A fejlődő csokrok nagyobbak, húsosabbak. Ízében különlegesen fűszeres faj melynek húsa puha, nem rágós.

A gombák jelentősége hasonló a gyógynövényekéhez. Nem csodaszerek, hatásaikat azonban kimutatták. A gombák közül ilyen gombák a laskagombák, shiitake, pecsétviaszgomba, téli fülőke, süngomba, gyapjas tintagomba. Távol-keleten a rákterápiában kaptak szerepet a belőlük készített teák, tabletták, kapszulák: a rákos betegek utókezelése során csökkennek a kemoterápia és a sugárkezelés káros mellékhatásai és növekszik a gyógyulás esélye, az immunrendszer „erősítése” révén. Ilyen gombák a bokrosgomba, lepketapló, shiitake, pecsétviaszgomba, téli fülőke, süngomba, laskagombák.

A vérkoleszterin szintet csökkenti a shiitake, pecsétviaszgomba, téli fülőke, laskagombák. Cukorbetegség elleni, vércukorszintet csökkentő hatású a shiitake, gyapjas tintagomba, laskagombák, így a szaka is.

Fotó:
sxc.hu

Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak

A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.