Menü

Szaka gomba az egészséges

  • Dátum: 2013.06.17., 07:41

Ma, amikor az elhízás minden második magyarra jellemző, kiváló lehetőség a testsúlykontrollra a gombák fogyasztása. A laskagomba fogyasztása jóllakottság érzetet kelt, de szénhidrát-, zsír-, és kalóriaszegény táplálék.

Ez is egy érv a gomba mellett, mint ahogy a magas ásványi anyag tartalom, a sokoldalú felhasználás lehetőségei és a friss, fiatal laskagombák semmivel össze nem hasonlítható élménye egy-egy jól sikerült ételben.

A szaka gomba kinézetben a közismert laskagombához hasonlít, ám a szaka laskagomba kalapjának széle fodrozott, hullámos. Színében barnább. A fejlődő csokrok nagyobbak, húsosabbak. Ízében különlegesen fűszeres faj melynek húsa puha, nem rágós.

A gombák jelentősége hasonló a gyógynövényekéhez. Nem csodaszerek, hatásaikat azonban kimutatták. A gombák közül ilyen gombák a laskagombák, shiitake, pecsétviaszgomba, téli fülőke, süngomba, gyapjas tintagomba. Távol-keleten a rákterápiában kaptak szerepet a belőlük készített teák, tabletták, kapszulák: a rákos betegek utókezelése során csökkennek a kemoterápia és a sugárkezelés káros mellékhatásai és növekszik a gyógyulás esélye, az immunrendszer „erősítése” révén. Ilyen gombák a bokrosgomba, lepketapló, shiitake, pecsétviaszgomba, téli fülőke, süngomba, laskagombák.

A vérkoleszterin szintet csökkenti a shiitake, pecsétviaszgomba, téli fülőke, laskagombák. Cukorbetegség elleni, vércukorszintet csökkentő hatású a shiitake, gyapjas tintagomba, laskagombák, így a szaka is.

Fotó:
sxc.hu

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.