Savanykás élvezet
- Dátum: 2013.06.13., 15:40
Ugyan a meggy nem olyan népszerű, mint a cseresznye, azonban az élettani hatásait tekintve mindenképpen megelőzi édesebb párját. Akad, aki rengeteg jó tulajdonsága miatt egyenesen a gyümölcsök legtökéletesebbjének tartja.
A meggy valamivel savanyúbb, mint a cseresznye, de talán épp ebben rejlik az ereje is. Ugyanis a savtartalma miatt rendszeres fogyasztásával megszabadulhatunk a kórokozó baktériumoktól. Vagyis megfázás, meghűlés esetén (ami nem ritka a jelenlegi változékony időjárás miatt) könnyebben és gyorsabban gyógyulhatunk meg.
A meggy őshazája a Kaukázus és a Kis-Ázsia vidéke, de csak a XVI. századtól termesztjük tudatosan. Azóta hazánkban is nagy népszerűségnek örvend, egyes vidékeken savanyú cseresznyének hívják.
A meggy egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy igen gazdag antioxidánsokban. Több van benne, mint a fekete áfonyában, ami köztudottan rengeteg antioxidánst tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy a szerveztünkben megköti a romboló szabadgyököket, így meggátolja a kóros sejtek kialakulását és elszaporodását is. Emiatt aztán gyulladás csökkentő hatású is, sőt az elhízást is gátolja.

A meggy vértisztító hatású, megtartja a vénák rugalmasságát, rendszeres fogyasztásával elkerülhetjük a visszérbetegségeket, vagy a vérrög, esetleg a különböző véredényproblémákat.Pozitívan befolyásolja az emésztést, segíti a keményítő, a fehérje a feldolgozását.
A szívbetegeknek különösen ajánlott a meggy fogyasztása, ugyanis serkenti a szív működését, erősíti a szívizomzatot, segít a szívritmus zavarok esetében is.
Igen gazdag a A és B vitaminban, de rengeteg kálciumot, káliumot, magnéziumot is tartalmaz.Ahogy az eper, úgy a meggy is szuper öregedés gátló a melatonin hatása miatt, ami gátolja ezeket a folyamatokat.
A legújabb kutatások szerint az álmatlanság ellen is az egyik legjobb orvosság. Helyre állítja az alvási ritmust. Így például, aki olyan utazásra készül, ahol időzónát vált, előtte legalább négy-öt napig fogyasszon sok meggyet és könnyebben átvészeli az időeltolódást.
Fotó:
sxc.hu
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.