Menü

Leves – sok érv szól mellette

  • Dátum: 2013.06.12., 12:47

A magyar konyha szerves része a leves, ám manapság sokan hajlamosak elhagyni étkezésükből. A modern gyorsétkezésbe, a fiatalok átlag életstílusába ugyanis kevésbé fér bele, pedig rendkívül hasznos tud lenni egészségünkre.

A leveseknek pedig pozitív hatásaik mellett az az előnyük is megvan, hogy gyorsan és változatosan elkészíthetőek. Lehetnek elő-, és főételek, vagy önálló fogások is. A levesek hasznos tulajdonságai télen és nyáron is kiaknázhatóak: remek tápanyagforrásnak számítanak, miközben könnyűek, emésztést serkentőek, energiát pótolnak és a folyadékháztartás szempontjából is hasznosak.

Fehérjét, rostot, szénhidrátot, ásványi anyagot és vitaminokat egyaránt tartalmazhatnak. Ha szeretnénk odafigyelni testsúlyunkra, készíthetünk hús és rántás nélküli leveseket. Kutatások szerint az a leghatékonyabb, ha az étkezések elején fogyasztjuk, mert így később már nem eszünk annyit a többi ételből. Mint említettük, a levesfajták száma szinte kimeríthetetlen. A húslevestől a krémlevesekig ezeket többféleképpen lehet elkészíteni.

A diétázók, fizikumukra, alakjukra odafigyelők a könnyebb formák számos változata közül választhatnak. Ami a skála másik végét illeti, tévedés, hogy a hússal, csülökkel, tejföllel megrakott típus (bab-, vagy raguleves) a legtáplálóbb. Levesünk ugyanis ezek nélkül is lehet tartalmas és ehhez még csak nem is megterhelő a gyomornak.

Természetesen sem a húst, sem a lisztet, sem a tejtermékeket nem muszáj elhagyni, de érdemes óvatosan bánni velük. Húsból lehet soványabbat, lisztből rostokban gazdagabbat, tejtermékekből pedig alacsonyabb zsírtartalmút használni levesünk elkészítéséhez.

Fotó:
sxc.hu

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.