Menü

Leves – sok érv szól mellette

  • Dátum: 2013.06.12., 12:47

A magyar konyha szerves része a leves, ám manapság sokan hajlamosak elhagyni étkezésükből. A modern gyorsétkezésbe, a fiatalok átlag életstílusába ugyanis kevésbé fér bele, pedig rendkívül hasznos tud lenni egészségünkre.

A leveseknek pedig pozitív hatásaik mellett az az előnyük is megvan, hogy gyorsan és változatosan elkészíthetőek. Lehetnek elő-, és főételek, vagy önálló fogások is. A levesek hasznos tulajdonságai télen és nyáron is kiaknázhatóak: remek tápanyagforrásnak számítanak, miközben könnyűek, emésztést serkentőek, energiát pótolnak és a folyadékháztartás szempontjából is hasznosak.

Fehérjét, rostot, szénhidrátot, ásványi anyagot és vitaminokat egyaránt tartalmazhatnak. Ha szeretnénk odafigyelni testsúlyunkra, készíthetünk hús és rántás nélküli leveseket. Kutatások szerint az a leghatékonyabb, ha az étkezések elején fogyasztjuk, mert így később már nem eszünk annyit a többi ételből. Mint említettük, a levesfajták száma szinte kimeríthetetlen. A húslevestől a krémlevesekig ezeket többféleképpen lehet elkészíteni.

A diétázók, fizikumukra, alakjukra odafigyelők a könnyebb formák számos változata közül választhatnak. Ami a skála másik végét illeti, tévedés, hogy a hússal, csülökkel, tejföllel megrakott típus (bab-, vagy raguleves) a legtáplálóbb. Levesünk ugyanis ezek nélkül is lehet tartalmas és ehhez még csak nem is megterhelő a gyomornak.

Természetesen sem a húst, sem a lisztet, sem a tejtermékeket nem muszáj elhagyni, de érdemes óvatosan bánni velük. Húsból lehet soványabbat, lisztből rostokban gazdagabbat, tejtermékekből pedig alacsonyabb zsírtartalmút használni levesünk elkészítéséhez.

Fotó:
sxc.hu

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.