Menü

A kurkuma – pikáns és gyógyhatású

  • Dátum: 2013.06.05., 15:46

Az ázsiai származású kurkuma egyelőre kevésbé ismert hazánkban, pedig e fűszer- és gyógynövény nemcsak ételeinket ízesítheti remekül, hanem emellett igen egészséges is. Ismerkedjünk meg vele kicsit közelebbről!

A gyömbérfélék családjába tartozó, jellegzetes aromájú, fanyar, pikáns ízű kurkuma Indiában és Kínában őshonos. Ázsiában évezredek óta használják. Ami a gasztronómiai oldalt illeti, a növény egyszerre kiváló ízesítő és színező, ezt bizonyítja a curry fűszerkeverék is, amelynek fontos alkotóeleme. Használják még tésztafélékhez, különböző zöldségekhez és levesekhez is, íze és színe mellett különösen étvágygerjesztő hatása miatt lett népszerű.

A kurkumint, a kurkuma hatóanyagát szintén használják élelmiszeripari hatóanyagként, de nemrég többfajta gyógyhatását is felfedezték. A kurkumin hatékony az ízületi problémákkal szemben, és serkenti szervezetünk immunvédelmét is azáltal, hogy a kórokozókat elpusztító sejteket aktiválja.

A fűszer a már említett étvágygerjesztő hatása mellett kiváló gyulladáscsökkentő, stabilizálja a vércukorszintet, valamint serkenti az emésztést. Természetesen az ókori és középkori ázsiai orvoslásban is szerepet kapott: a gyógyítók az emésztési panaszoktól egészen a megfázásig sok mindenre jónak tartották. A növény egyébként többek között C-vitamint, káliumot, vasat, nátriumot, foszfort, magnéziumot, és kalciumot is tartalmaz.

A legújabb kutatások szerint a kurkuma segíthet a cukorbetegség megelőzésében is.

Fotó:
sxc.hu

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.