A kurkuma – pikáns és gyógyhatású
- Dátum: 2013.06.05., 15:46
Az ázsiai származású kurkuma egyelőre kevésbé ismert hazánkban, pedig e fűszer- és gyógynövény nemcsak ételeinket ízesítheti remekül, hanem emellett igen egészséges is. Ismerkedjünk meg vele kicsit közelebbről!
A gyömbérfélék családjába tartozó, jellegzetes aromájú, fanyar, pikáns ízű kurkuma Indiában és Kínában őshonos. Ázsiában évezredek óta használják. Ami a gasztronómiai oldalt illeti, a növény egyszerre kiváló ízesítő és színező, ezt bizonyítja a curry fűszerkeverék is, amelynek fontos alkotóeleme. Használják még tésztafélékhez, különböző zöldségekhez és levesekhez is, íze és színe mellett különösen étvágygerjesztő hatása miatt lett népszerű.
A kurkumint, a kurkuma hatóanyagát szintén használják élelmiszeripari hatóanyagként, de nemrég többfajta gyógyhatását is felfedezték. A kurkumin hatékony az ízületi problémákkal szemben, és serkenti szervezetünk immunvédelmét is azáltal, hogy a kórokozókat elpusztító sejteket aktiválja.
A fűszer a már említett étvágygerjesztő hatása mellett kiváló gyulladáscsökkentő, stabilizálja a vércukorszintet, valamint serkenti az emésztést. Természetesen az ókori és középkori ázsiai orvoslásban is szerepet kapott: a gyógyítók az emésztési panaszoktól egészen a megfázásig sok mindenre jónak tartották. A növény egyébként többek között C-vitamint, káliumot, vasat, nátriumot, foszfort, magnéziumot, és kalciumot is tartalmaz.
A legújabb kutatások szerint a kurkuma segíthet a cukorbetegség megelőzésében is.
Fotó:
sxc.hu
Probiotikum, higiénia, és tudatosság a nyugodt utazásért

Napsütés, tengerpart, finom ételek – a nyaralás sokak számára a kikapcsolódás csúcspontja. Ám az élményt könnyen beárnyékolhatja egy kellemetlen gyomorrontás vagy hasmenés. Szerencsére némi tudatossággal megelőzhetjük, hogy a pihenés napjait a mosdóban töltsük.
Cseresznye szezon, használd ki!

Mindenki ismeri a cseresznyét, a gyerekek a fülükre akasztják, a felnőttek befőttet készítenek belőle. Érdemes sokat fogyasztani belőle, mert igencsak egészséges.
Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!
Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.
Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.