4-5 évig várunk, mire kiderül végre, mitől fáj a hasunk, és mik okozzák a kiütéseket?
- Dátum: 2013.06.04., 14:19
Minden 4. ember érintett Magyarországon: és még csak nem is jut eszükbe, hogy tartós panaszaikat étel okozza.
Az ételintolerancia vagy ételérzékenység átlagosan minden 4. embernél tüneteket okoz. Nem azonos az ételallergiákkal, nem is mutatható ki laboratóriumi allergia tesztekkel.Ezért a FOODTEST ételintolerancia laborja utána járt a leggyakoribb panaszoknak, és annak, hogy végül az érintettek hogyan szereznek tudomást a „betegségükről”.
A leggyakoribb tünetek – az érintettek 41%-ánál – gasztroenterológiai, emésztési jellegű: haspuffadás, hasfájás, heveny hasmenés, gyakran gyomorégés, gyomorfájdalom. A második legjellemzőbb tünetcsoportot a bőrkiütések, aknés pattanásos bőr, ekcéma jelentik.

Az anyukák legyenek körültekintőek!
Gyakran előfordul, hogy a gyerek hasfájásra panaszkodik, vagy épp megmagyarázhatatlan kiütései keletkeznek. Ha orvosai nem találnak semmilyen kóros elváltozást, vagy okot, ami ezért felelős lehet, akkor se gondoljon arra, hogy a gyerek szimulál. A fájdalmai, megmagyarázhatatlan kényelmetlenség érzete hátterében ilyenkor állhat az, hogy szervezete nem képes bizonyos ételek maradéktalan megemésztésére.
Miért nem mutatható ki az ételintolerancia a hagyományos módszerekkel?
A megkérdezett páciensek jelentős többsége arról számolt be, hogy tüneteikre sem orvosuk, sem a hagyományos laboreredmények nem tudtak magyarázatot adni éveken át. Hiába követte egyik vizsgálat a másikat, a páciens végül – végigjárva a szakorvosok után még a pszichológusokat is - természetgyógyászoknál kötött ki – ami szintén nem hozott igazi eredményt.
Az ételekkel kapcsolatos betegségeket 2 nagy csoportba szokás sorolni: az ételallergiákra és a nem allergiás étel érzékenységre, vagy más szóval: ételintoleranciára. A problémák egy része lehet az enzimhiány, mint pl.: a jól ismert laktóz intolerancia, amikor a tejcukor bontása nem tud végbemenni az enzim hiánya vagy működésképtelensége miatt. De más tényezők is okozhatják a panaszokat. Ma már könnyen megtalálható az ilyen rosszullétekért felelős étel laboratóriumi vizsgálattal, egyszerűen vércseppből - az ételekben található különféle fehérjék ellen termelődött IgG típusú immunglobulinok vizsgálatával - akár 226 féle étel-komponensre vonatkozóan.
Az ételintolerancia nehezebben tetten érhető, mint az allergia, ugyanis nem jelentkezik azonnal, csak napok, hetek múltán mutat tüneteket, melyeket így beazonosítani már a vizsgálatok nélkül nagyon nehéz.
Fekete-listán az egészséges ételek is?
A FOODTEST ételintolerancia vizsgálat egy csepp vérből néhány nap alatt 226 féle ételre eredményt tud adni. A páciens ezután tudatos étkezéssel megkezdheti azon ételek kerülését, melyekre a tesztje szerint szervezete nem jól reagál. Akár teljesen egészségesnek tűnő ételek is „fekete-listára” kerülhetnek, mert éppen ezek váltják ki a tüneteket.
Az étel okozta érzékenységgel kapcsolatba hozható leggyakoribb tünetek a következők: hasfájás, haspuffadás, gyomorpanaszok, emésztési problémák, fáradékonyság, tanulási nehézségek, hiperaktivitás és lehangoltság.
Ha ezt tapasztalja gyermekénél, végeztessen ételintolerancia tesztet!
Forrás, további információk és egy tünetazonosító, 1 perc alatt kitölthető gyorsteszt:
www.foodtest.hu
Fotó:
sxc.hu
Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak
A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.