Menü

Végre érik a cseresznye!

  • Dátum: 2013.06.02., 20:16

Az egyik legjobb szomjoltó gyümölcs, amelynek ezernél is több fajtája létezik. Itthon még pálinkát is főznek belőle, de befőttnek, teának, lekvárnak, levesnek is kiváló. Mind közül azonban nyersen a legízletesebb a cseresznye.

Egyelőre még csak korai cseresznye kapható a piacon, a boltokban, azonban néhány nap múlva beérik a nagyobb, édesebb fajtájú is, sőt egy-két hét múlva már a nagy szemű, ropogós is piroslik a fákon. A cseresznye hazánkban az egyik legközkedveltebb gyümölcs, ami érthető is. Az a fajta gyümölcs, amit ha elkezdünk enni, egyszerűen képtelenség abbahagyni. A cseresznye nemcsak finom, de természetesen egészséges is. Rengeteg C, A és B vitamint tartalmaz, jelentős a foszfor, a kalcium, a nátrium, a folsav, valamint a vas tartalma is.

A cseresznye gyümölcsének mintegy 79-80 százaléka víz, így nemcsak kitűnő szomjoltó, hanem remek méregtelenítő is. A tisztító kúrák elengedhetetlen része, felpezsdíti a vérkeringést, tisztítja a húgy- és ivarszerveket, illetve az emésztőrendszert is.

A szakemberek arra is rájöttek, hogy a szénanátha leküzdésében is segít, de a cukorbetegeknek sem kell megvonni maguktól, sőt a vérszegényeknek is kifejezetten javasolt a fogyasztása. Enyhe fájdalomcsillapító és gyulladásgátló hatású, így náthás, megfázásos betegség esetén borban feloldva kortyolgatták őseink.

A cseresznye olyannyira laktató, hogy akár egy-egy főétkezést is kiválthatunk vele. Azt azonban ne feledjük el, hogy vizet soha ne igyunk utána, mert a héján megtelepedő élesztőgombákat csakis a tömény gyomorsav képes elpusztítani. Ellenkező esetben könnyen gyomorfájást, puffadást, szélgörcsöket tapasztalhatunk.

Ezt az ízletes gyümölcsöt az ókorban az istenek eledelének tartották. A teája is rendkívül ízletes és illatos. Érdekességként még megemlíthetjük, hogy elsőként hazánkban főztek belőle pálinkát, de a cseresznyebor, főleg a déli államokban, már régóta ismert folyékony finomság.

Fotó:
sxc.hu

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.