Nehéz átállni egyik napról a másikra
- Dátum: 2013.05.27., 13:04
Sokszor hallottuk azt már, hogy naponta minimum 1,5-2 liter vizet meg kell innunk, hogy egészséges legyen az anyagcserénk és ne legyen dehidratált szerveztünk. De egyik napról a másikra nehéz magunkba diktálni ekkora mennyiséget.
Nem rég szoktattam magam én is rá, hogy kötelezően megigyak legalább másfél liter folyadékot egy nap. Persze ásványvíz a legjobb, lehetőleg szénsavmentes. Sosem szerettem a szénsavmentes vizet, mert üdítőként árulják, még sincs semmi íze.
Először nagyon nehéz volt, hogy legyűrjem azt, a nekem soknak látszó, folyadékot, hiszen eddig alig ha 2-3 pohár szódát megittam egy nap, persze volt is belőle felfúvódás, cserepes ajkak, száraz bőr. Elhatároztam, hogy ezentúl jobban odafigyelek, és ha kell, egész nap fogom az üveget, de megiszom, ami benne van.
Hatásosnak bizonyult a módszer. Mindig van velem egy másfél literes üveg, amibe általában csapvizet teszek, de lehet limonádét is (diétásoknak édesítővel), vagy belefacsarunk egy fél citromot, lime-ot, de akár még mentaleveleket is szórhatunk bele, nagyon finom lesz tőle. Mindig előttem van az üveg, sokat szemezek vele, és ha éppen gondolkozok, szünetet tartok, várom az ihletet, vagy megszomjazom, már nyúlok is érte, és általában sikerül úgy hazamennem munkából, hogy nincs, vagy alig van valami az alján.
Persze vannak, akiknek így sem megy, nekik láttam egy jó módszert. Beskálázzuk a másfél literes üveget egy filccel, hogy mondjuk óránként úgy 1,5-2 dl liter vizet megigyunk. Minden órához húzunk egy kis vonalat, hogy addig a szintig kell leinnunk az üveget. Így nem arra gondolunk, hogy még mennyit kell meginnunk a nap hátralevő részében az üveg egészét nézve, hanem hogy egy óránk van meginni azt a kis mennyiségű vizet. Sokkal könnyebben legyűrjük így, ha nem vagyunk hozzászokva a minimum folyadékmennyiség beviteléhez.
Fotó:
sxc.hu
Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.
Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.