Menü

Tészta – lehet egészségesen is

  • Dátum: 2013.05.26., 23:18

A táplálkozás szakértők nem győzik hangsúlyozni, hogy az ételek egészségesnek, vagy egészségtelennek bélyegzése helyett inkább étrendünk változatosságára érdemes odafigyelni. Ha a megfelelő tápanyagbevitelre és elkészítési módra koncentrálunk, a korábban negatívan megbélyegzett ételek is jobb színben tűnhetnek fel asztalunkon.

Az egyik ilyen negatívan megbélyegzett ételtípus manapság a tészta. A tészta alapreceptje egyszerű, ma már mégis sokféle változata van. A hazai táplálkozási szokásokról elmondható, hogy sokat, sőt egyre többet fogyasztunk belőle, az azonban, hogy ez káros lenne, a közhiedelemmel ellentétben nem jelenthető ki.

A tésztafajták között megkülönböztetünk tojás, és tojásnélküli típusokat. Utóbbiak az úgynevezett durumtészták (alapanyaguk a durumbúza), de közülük sem mindegyik készül tojás nélkül. Arról megoszlanak a vélemények, hogy az egészséges táplálkozás szempontjából melyik az előnyösebb, de azt illik megjegyezni, hogy maga a tojás is kiváló tápanyagforrás.

Így, vagy úgy a tészta remek szénhidrátforrás, laktató, emellett könnyű, emésztést nem különösebben terhelő étel. Az adag és a fogyasztás gyakorisága mellett elsősorban arra kell figyelni, hogyan, mivel készítjük. A tésztaételek hizlaló mivoltát a zsíros, vagy cukros feltétek jelentik, nem maga a tészta. Ha párolt zöldségekkel, vagy paradicsomszósszal tálaljuk, igazi reformmenüt varázsolhatunk asztalunkra.

A tésztaételek skálája szinte kimeríthetetlen, íme egy egyszerű, gyorsan elkészíthető és egészséges, párolt zöldséges recept:

Tészta mediterrán módra
A tésztát (durum) kevés sót használva kifőzzük. Paradicsomot és cukkinit kockázunk fel, olívaolajon pároljuk és kis oreganóval főszerezzük. Összekeverjük a tésztát és a párolt zöldségeket, tálalás előtt pedig füstölt sajtot reszelünk rá.

Fotó: sxc.hu

Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.