Fiatalít, egészséges, ráadásul diétás - Végre itt a földieper szezon
- Dátum: 2013.05.23., 10:13
Az idei hűvös tavasz miatt valamivel később indult be az idei földieper szezon. Aggodalomra azonban semmi ok, mert a hazai eperföldek is virágba borultak, így most már bármikor jóllakhatunk ezen ínycsiklandó gyümölcsből.
A földiepret már az ókori Rómában ismerték és szerették, bár abban az időben még igazi különlegességnek számított. Sőt elsősorban gyógynövényként tartották számon, csak a XIV. századtól kezdve kezdték termeszteni, mint gyümölcsöt.

Adódik a kérdés, vajon miért gyógynövényként használták az epret? Mire jó a földieper és milyen jótékony hatása, tulajdonsága van?
A gyümölcsök királynőjeként is beszélhetünk az eperről csábítóan finom íze és illata miatt. Az egyik legjobb gyümölcs, mert nemcsak fincsi, hanem tömve van vitaminokkal, méregtelenítő, vértisztító, ráadásul fiatalító hatású is.
A földieper antioxidáns hatású. megköti az öregedésért felelős szabad gyökök számát, így gátolja az öregedést. Arcpakolásban pedig felfrissíti, energetizálja az arcbőrt, üdévé, fiatallá varázsol.
Nem sokan tudják, de több C-vitamint tartalmaz, mint például a narancs, vagy a citrom. Ezen kívül B, E és K vitaminban is gazdag.
Tudni kell még, hogy rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük a szívbetegségek, az agyérelmeszesedés, a rák kialakulásának kockázatát. Remek sóoldó hatása miatt egy adag eper elfogyasztása után beindul a szervezet méregtelenítése. Serkenti a vérkeringést, ugyanakkor a magas vérnyomás ellen is jó.
A földiepernek hűsítő hatása is van, főleg napozás után érdemes kipróbálni.
Az eper palánta nagyon könnyen gyökeret ereszt és fajtától függően rendkívül gyorsan terjeszkedik. A szakemberek szerint két-három évente fontos megritkítani és megtrágyázni a földjét, akkor élvezhetjük igazán a növények bőséges, nagy szemű áldását.
Hazánkban több helyütt tartanak szedd magad akciókat is, jelenleg Budakalászon, Érden, Pomázon, Szigetszentmiklósón tudunk epret szedni és venni magunknak,.
Az eper fogyasztása nyersen, cukor nélkül a legjobb, de felhasználhatjuk szinte bármilyen ételbe: lekvárt, szörpöt, turmixot készíthetünk belőle, de süteménybe is beleszórhatjuk.
Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a babáknak egy éves kor alatt szigorúan tilos epret adni, ugyanis apró szemcséi miatt könnyen allergizál.
Fotó:
sxc.hu
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.