Fiatalít, egészséges, ráadásul diétás - Végre itt a földieper szezon
- Dátum: 2013.05.23., 10:13
Az idei hűvös tavasz miatt valamivel később indult be az idei földieper szezon. Aggodalomra azonban semmi ok, mert a hazai eperföldek is virágba borultak, így most már bármikor jóllakhatunk ezen ínycsiklandó gyümölcsből.
A földiepret már az ókori Rómában ismerték és szerették, bár abban az időben még igazi különlegességnek számított. Sőt elsősorban gyógynövényként tartották számon, csak a XIV. századtól kezdve kezdték termeszteni, mint gyümölcsöt.
Adódik a kérdés, vajon miért gyógynövényként használták az epret? Mire jó a földieper és milyen jótékony hatása, tulajdonsága van?
A gyümölcsök királynőjeként is beszélhetünk az eperről csábítóan finom íze és illata miatt. Az egyik legjobb gyümölcs, mert nemcsak fincsi, hanem tömve van vitaminokkal, méregtelenítő, vértisztító, ráadásul fiatalító hatású is.
A földieper antioxidáns hatású. megköti az öregedésért felelős szabad gyökök számát, így gátolja az öregedést. Arcpakolásban pedig felfrissíti, energetizálja az arcbőrt, üdévé, fiatallá varázsol.
Nem sokan tudják, de több C-vitamint tartalmaz, mint például a narancs, vagy a citrom. Ezen kívül B, E és K vitaminban is gazdag.
Tudni kell még, hogy rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük a szívbetegségek, az agyérelmeszesedés, a rák kialakulásának kockázatát. Remek sóoldó hatása miatt egy adag eper elfogyasztása után beindul a szervezet méregtelenítése. Serkenti a vérkeringést, ugyanakkor a magas vérnyomás ellen is jó.
A földiepernek hűsítő hatása is van, főleg napozás után érdemes kipróbálni.
Az eper palánta nagyon könnyen gyökeret ereszt és fajtától függően rendkívül gyorsan terjeszkedik. A szakemberek szerint két-három évente fontos megritkítani és megtrágyázni a földjét, akkor élvezhetjük igazán a növények bőséges, nagy szemű áldását.
Hazánkban több helyütt tartanak szedd magad akciókat is, jelenleg Budakalászon, Érden, Pomázon, Szigetszentmiklósón tudunk epret szedni és venni magunknak,.
Az eper fogyasztása nyersen, cukor nélkül a legjobb, de felhasználhatjuk szinte bármilyen ételbe: lekvárt, szörpöt, turmixot készíthetünk belőle, de süteménybe is beleszórhatjuk.
Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a babáknak egy éves kor alatt szigorúan tilos epret adni, ugyanis apró szemcséi miatt könnyen allergizál.
Fotó:
sxc.hu
Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.
Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.