Menü

Itt a bodzaszezon

  • Dátum: 2013.05.21., 21:22

A bodzából remek szörpöt, lekvárt készíthetünk, de teának is kiváló. Ha mi magunk gyűjtjük be, vigyázzunk, lehetőleg ne az útmenti bokrokról szedjük le a virágokat, ugyanis a kipufogó gázzal mérgezett darabok komoly károkat okozhatnak a szervezetünkben.

A bodza igen hatékony növény, nem tévedünk nagyot, ha gyógynövénynek hívjuk, hiszen nagyon sok nyavalyára gyógyír, finom és egészséges is.
A nálunk leginkább közismert fekete bodza virágát májusban és júniusban gyűjtik be, míg az érett bogyókat szeptemberben. A virágzat flavonoidokat (kvercetint, kempferolt), fahéjsav-származékokat, illóolajat és nyálkát tartalmaz. A bogyó gyümölcssavakban, C-vitaminban, A-vitaminban, flavonoidokban, valamint antociánokban (szambucin) gazdag.

Mivel erősen izzasztó hatású, ezért főleg az influenza szezonban, a belőle készült tea fogyasztása különösen javallott. Véd a hurut és reuma ellen, sőt vértisztító, valamint hashajtó hatású. Serkenti a veseműködést, méregtelenít, csökkenti a keringési panaszokat.

Azonban vigyázzunk, mert a bodzának akad mérgező változata is. Az ehető bodza, azaz a fekete bodza akár 3 – 10 méter magasra is megnő. Az ágai lefelé hajlók, széttörve a belsejük szivacsos. A virágok szétosztva az egész bokron megtalálhatók, a termések lefelé csüngők. A növény virága és termése ehető, a többi része ennek is mérgező.

A mérgező gyalogbodza ezzel szemben nem fásszárú, hanem lágyszárú, sokkal kisebb növény. Az ágai felfelé állnak, a virágok az ágak végén, a növény tetején helyezkednek el és a portokok pirosak, a növény termése is felfelé áll. Az ehető bodza virágában nincs piros szín, csak fehér és sárga.
Az egyik legkedveltebb és legismertebb bodzából készült finomság, a szörp receptjét is elolvashatják itt.
Hozzávalók: 6 l víz, 3 kg cukor, 10 dkg borkősav, 3 felkarikázott citrom, 10 nagyobb bodzavirág

Elkészítés:
1.) A cukrot a vízbe keverjük, felforraljuk, és szirupot főzünk belőle.
2.) Megvárjuk, amíg teljesen kihűl, és belekeverjük a borkősavat, a citromkarikákat és a bodzavirágokat.
3.) Lefedjük, és hűvös helyen (hűtőben, spájzban) 1 hétig tároljuk (ez idő alatt minden reggel és este átkeverjük az egészet).
4.) A hét leteltével literenként 1 késhegynyi szalicilt keverünk a fazékba, majd leszűrjük és jó alaposan kimosott üvegekbe töltjük a kész szörpöt.

Parafadugóval lezárjuk, és eltesszük a spájzba - fogyasztásig.

Fotó:
sxc.hu

Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.