Sóska télen-nyáron
- Dátum: 2013.05.20., 19:46
Az iskolai menüélményekből kiindulva a sóska neve összekapcsolódott a rossz szájízzel és a büntetéssel, de a legtöbben felnőttként később rájövünk, hogy remek, és ami még fontosabb, egészséges étel készíthető belőle.
Aki legyűri esetleges negatív élményeit, benyomásait igazán jó tapasztalatokat szerezhet. A sóskafőzelék elkészítése egyszerű. A megmosott és összeaprított sóskát át kell forgatni felforrósított olajon. Miután összeesett hozzá kell önteni egy kevés vizet és fedő alatt néhány percig párolni. Kis só, cukor, majd fel kell engedni liszttel kevert tejföllel. Besűrítés után, ha kell, még lehet hígítani.
A Magyarországon elterjedtebb közönséges, vagy mezei sóska legnagyobb előnye, hogy magas a vitamintartalma, így remek erősítés az immunrendszerünknek. Sok rostot tartalmaz, a diétázóknak pedig jó hír, hogy energiatartalma alacsony.
Jelentős a B1, B2, B3, A, E és C vitamintartalma, az ásványi sók közül pedig a kalcium, kálium, és magnézium említésre méltó. Jellegzetes savanyú ízét magas gyümölcssav tartalmának köszönheti.
Összességében immun- és csonterősítő, élénkítő hatású. Az epe, vagy vese betegséggel, illetve köszvénnyel küszködőknek viszont nem ajánlott a fogyasztása.
A sóskát a nép gyógyászat is nagyra tartja, étvágyjavításra, vizelethajtásra, vértisztításra használták. Érdekesség, hogy a fagyasztást is jól tűri, nyugodtan el lehet rakni belőle későbbre a mélyhűtőbe.
Fotó: sxc.hu
Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.
Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.